Epilepsi Nöbet Çeşitleri Nelerdir?

Beyin Cerrahisi İstanbul
PAYLAŞ

Epilepsi, bir diğer ismiyle sara hastalığı beyinde yer alan nöronların ani ve istemsiz boşalması durumunda ortaya çıkar. En büyük belirtilerinden olan nöbet şekli hastadan hastaya göre farklılık gösterir. Yere düşme, duyusal farklılık, tüm bedenin titremesi, bilinç kaybı, istemsiz kasılma, bilinçte değişim gibi birtakım problemler görülür.

Dışarıdan bakıldığında anlaşılması güç olan duruma, beyinde bulunan sinir hücrelerindeki geçici anormal aktiviteler sebebiyet verir. Epilepsi nöbet çeşitleri de buna bağlı olarak değişebilir. Peki, epilepsi çeşitleri nelerdir?

İlginizi çekebilir;

Epilepsi Nöbeti Çeşitleri Nelerdir?

Epilepsi nöbet çeşitleri kompleks parsiyel nöbeti, basit parsiyel nöbet, jenaralize nöbet olmak üzere 3 sınıfa ayrılır. Genelde görülen jenazalize epilepsi nöbetleridir. Fakat her epilepsi nöbeti, jenaralize nöbetindeki gibi gözle görülebilen şiddetli semptomlar içermez.

Absans Nöbet

Epilepsi nöbet çeşitleri arasında bulunan Absans nöbet, kısa göz dalmalarının meydana geldiği bir türdür. Bu epilepsi nöbeti çeşidinde kısa süreli bir bilinç kaybı yaşanabilir.

Fokal Nöbet

Vücudun yalnızca bir bölümünde gerçekleşen nöbet türüdür. Bilinç açık olduğu gibi kapalı da olabilir.

Jeneralize Nöbet

Bütün vücutta kasılma, ağızda köpürme ve idrar kaçırma gibi durumları meydana getirir

Tonik Nöbet

Vücudun etkilenen kısmında hem sürekli hem de şiddetli kasılmalar oluşur.

Somatoduyusal Nöbet

Vücudun bir kısmının karıncalanması veya uyuşması şeklindedir.

Psişik Nöbet

Ani öfke, korku ya da neşe gibi çeşitli hislerin meydana geldiği nöbettir. İşitsel ya da görsel halüsinasyonlar görülebilir.

Epilepsi Tanısı ve Tedavisi

Epilepsi hastalığında geçirilen nöbet şekli kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bu sebeple uzmana, geçirilen nöbetin şekli ve uzunluğu hakkında bilgi verilmesi oldukça önemlidir. Nöbeti geçiren hasta ve nöbete şahit olan birey muayene sırasında uzmanı ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmelidir. Tanı koymak adına MR, EEG, bilgisayarlı tomografi ve PET gibi çeşitli tetkikler yapılabilir.

Epilepsi nöbet çeşitleri arasından hangisine sahip olunursa olunsun, nöbetler, yüzde %70 oranına kadar engellenebilir. Bu bağlamda ilaçların doktorun belirttiği şekilde kullanılması büyük bir önem taşır. Çocuklukta rastlanan epilepsi, yaşla beraber tamamen ortadan kalkabilir. Genellikle hastalık hayat boyu devam eder ve nöbetler ilaçlar ile önlenir. Ancak ilaç tedavisine yanıt vermeyen bireylere cerrahi müdahaleler de yapılabilir.

Epilepsi Nöbeti Geçiren Bir Hastaya Nasıl Yardım Edilir?

Epilepsi nöbeti geçiren hastaya müdahale ederken öncelikle sakin olunmalıdır. Panikle ani müdahalelerde bulunulmamalıdır. Eğer hasta yere düşmüşse, hastayı yana doğru çevirmek doğru olur. Hastanın hareketlerini durdurmak amacıyla zoraki bir müdahale yapılmamalıdır. Aynı şekilde dil dışarıya çıkarılmaya çalışmamalıdır.

Hastanın kemeri, kravatı gibi vücudunu sıkabilecek eşyaların gevşetilmesi önerilir. Su içirmek hastanın boğulmasına neden olabileceği için tavsiye edilmez. Hastanın çevresinin açılması ve rahat nefes alabilecek duruma getirilmesi gerekir. Daha sonra hastanın durumuna göre bir ambulansın çağrılması tavsiye edilir.

Beyin Cerrahinde Türkiye’nin en seçkin kadrosu
HAKKIMIZDA