Beyin Anevrizmaları
Beyin anevrizması, beyinde bulunan bir damarda küçük bir baloncuğun ya da kabarcığın oluşmasıdır. Anevrizma sızıntıya ya da yırtılmaya neden olarak beyin içerisinde kanamaya yol açabilir. Beyin anevrizmaları genellikle beyin ile beyni çevreleyen ince dokuların arasında meydana gelir. Bu kanamaya subaraknoid kanama adı verilmektedir.
Anevrizmanın yırtılması çok kısa sürede hayati tehlikeye neden olabilmektedir. Kişilerin acil tıbbi yardım alması gerekmektedir. Ancak anevrizmaların önemli bir kısmı yırtılmaz bunun yerine çeşitli sağlık problemlerine ve belirtilere yol açar. Bu gibi anevrizmalar genellikle diğer sağlık problemlerinin teşhisi için yapılan testlerde fark edilmektedir. Yırtılmamış beyin anevrizması için gelecekte yırtılmayı önleyici bazı tedaviler tercih edilebilmektedir.
Beyin Anevrizması Belirtileri
Beyin anevrizmasında yırtılmış anevrizmanın en ciddi belirtisi ani ve çok şiddetli baş ağrısıdır. Bu baş ağrısı genellikle hastalar tarafından tecrübe edilmiş en kötü baş ağrısı olarak nitelendirilmektedir. Çok şiddetli baş ağrısının yanı sıra bazı diğer belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.
- Mide bulantısı ve kusma
- Ensede sertlik
- Çift ya da bulanık görme
- Işığa karşı hassasiyet
- Nöbet geçirme
- Göz kapağı düşmesi
- Bilinç kaybı
- Kafa karışıklığı
Sızdırma meydana gelen anevrizmalar da ise durum biraz daha farklıdır. Bu gibi durumlarda anevrizmadan çok hafif kan sızar. Bu sızdırma da ani ve ciddi bir baş ağrısına yol açabilmektedir. Genellikle sızdırma meydana gelen anevrizmaları çok daha ciddi yırtıklar takip eder.
Yırtılmamış ya da sızdırma meydana gelmemiş anevrizmalar ise belirtiye neden olmayabilir. Özellikle anevrizmanın küçük olduğu durumlarda hemen hemen hiç bir belirti meydana gelmez. Anevrizmanın büyümesi, beyin dokularına ya da sinirlerine baskı yapması durumunda ise çeşitli belirtiler görülebilmektedir.
- Bir gözün üstünde ve arkasında ağrı
- Göz bebeklerinin açılması
- Görmede zorlanma ya da çift görme
- Yüzün bir tarafından hissizlik
Beyin anevrizmaları genellikle arter duvarlarının zayıflaması sonucunda ortaya çıkar. Anevrizmalar çoğunlukla arterler içerisinde çatallara ayrılır çünkü bu bölgelerdeki duvarlar zayıftır. Anevrizmalar her ne kadar beynin her tarafında görülebilse de sıklıkla beynin tabanında yer alan arterlerde meydana gelir. Aniden çok şiddetli bir baş ağrısı oluşması durumunda acilen en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Arter duvarlarında zayıflığa ve doğal olarak beyin anevrizmasına yol açan bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Anevrizmalar genellikle yetişkinlerde görülmektedir. Ayrıca kadınlarda erkeklerden daha sık meydana gelir. Risk faktörlerinden bazıları doğuştan gelmektedir. Kalanları ise sonradan zamanla gelişir.
Zaman içerisinde gelişen risk faktörleri aşağıdaki gibidir;
- Yaşlanma
- Sigara kullanımı
- Yüksek tansiyon
- Kokain gibi yasadışı uyuşturucu madde kullanımı
- Aşırı miktarda alkol tüketimi
Bazı anevrizmalar kafa yaralanması ya da çeşitli kan enfeksiyonları sonrasında görülür.
- Kan damarlarında zayıflamaya neden olan Ehlers-Danlos sendromu gibi bağ doku bozuklukları
- Kan basıncının artmasına yol açan polikistik böbrek hastalıkları
- Oksijen açısından zengin kanın kalpten vücuda yayılmasını sağlayan aort damarının ince olması
- Beyindeki arterlerin ve kan damarlarının birbirine karışması sonucunda kan akışını engelleyen beyin arterivenöz malformasyonu
- Anne, baba ya da kardeşler gibi birinci derece akrabalarda beyin anevrizması görülmesi
Tedavi Yöntemleri
Beyin anevrizmasında yırtılma meydana geldiği durumlarda yaygın olarak kullanılan iki tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemlerde anevrizmanın cerrahi olarak kliplenerek kapatılması ve endovasküler tedavidir.
Cerrahi olarak klipleme işleminde anevrizmanın meydana geldiği kan damarı ameliyatta bulunur ve anevrizmayı besleyen damardaki anevrizma boynuna küçük metal bir klip takarak kan akışını durdurur. Endovasküler tedavi ise cerrahi kliplemeden daha az müdahale gerektiren yöntemdir. Bu yöntemde bilekten ya da kasıktan damara bir katater ile giriş yapılır. Sonrasında ise damar içerisinden anevrizmaya ulaşılır. Anevrizma koillerle damar içerisinden parçalanır.
Her iki yöntemin de kendine has bazı riskleri bulunmaktadır. Beyin kanaması ya da beyne kan akışının kesilmesi bu risklerden bazılardır. Endovasküler tedavi daha güvenli bir yöntemdir ancak ileride anevrizmanın tekrarlama riski bulunmaktadır.
Bu ameliyatların güvenli bir şekilde tamamlanması ve başarılı sonuçların elde edilmesi için ameliyatı gerçekleştirecek olan uzman hekimin tecrübesi de son derece önemlidir. Beyin son derece karmaşık ve hassas bir yapıya sahiptir. Uzun yıllara yayılan bir deneyime sahip olan Beyin Cerrahisi İstanbul ekibi beyin anevrizmalarının problemsiz bir şekilde tedavi edilmesini sağlamak üzere gelişmiş tıbbi teknolojilerden yararlanmakta, hastaların yaşadığı sağlık sorunlarını hızla teşhis etmektedir.