Beyin Cerrahisi İstanbul
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak önderliğinde, Türkiye’nin deneyimli kadrosuyla tedavi sürecinizi planlayalım.
Beyin Pili Nedir ve Nasıl Çalışır? Beyin pili hakkında bütün detaylar ve bilgiler için web sitemizi mutlaka ziyaret edin.

Beyin Pili Nedir ve Nasıl Çalışır?

Beyin pili ameliyatı Parkinson ve Tremor hastalıklarında uygulanan bir cerrahi müdahaledir. Genellikle kişilerin vücut hareketleri üzerinde hakimiyetini kaybettiği hastalıklar için başarı oranı yüksek olan bir tedavi yöntemidir. Beyin pili ameliyatı ile hastaların yaşam kalitesini artırmak ve yaşanan rahatsızlıkları en az seviyeye indirmek amaçlanır. Tedavide kullanılan beyin pili hastaların kafatasının içine yerleştirilen özel olarak geliştirilen kablolar, iki ufak elektrot ve bir güç cihazını kapsayan elektronik cihazdır.  

Beyin Pili Nedir? 

Beyin pili nörolojik hastalıklarda kullanılan bir tedavi yönteminde kullanılan bir cihazdır. Beyin pili ameliyatında kullanılan cihaz, hastaların vücudunda istem dışı hareket bozukluklarının görüldüğü sağlık problemleri için etkili bir tedavi sunar.  

Beyin Pili Hangi Hastalıklar İçin Uygulanıyor? 

Beyin pili kullanımı çeşitli nörolojik hastalıklar için başarı oranı yüksek olabilecek tedavi yöntemleri arasında gösterilir. Bu operasyonun uygulandığı en önemli hastalıklar ise şu şekilde: 

·  Parkinson hastalığı 

·  Alzheimer gibi bilişsel bozukluklarda 

·  Anksiyete 

·  Depresyon (Özelikle majör depresyon) 

·  Epilepsi 

·  Obsesif-kompulsif bozukluk 

Yukarıda yer alan hastalıklar dışında da beyin pili kullanımı gerekebilir. Hastalıkların bu işlem için uygun olup olmadığına uzman doktor tarafından yapılan tetkikler sonucu karar verilebilir.  İstanbul beyin cerrahisi uygulamaları arasında yer alan bu uygulama dünya genelinde bilinen bir tedavi yöntemidir. 

İlginizi Çekebilir;

Beyin Pili Nasıl Takılıyor? 

Beyin ve sinir cerrahisi kontrolünde gerçekleştirilen beyin pili takma işlemi, steril koşullar ve uygun cihazlar yardımı ile takılır. Beyin pili takma işlemi hastaların beynine elektronik cihaz yerleştirme adımlarını kapsar. Genel anestezi uygulaması ile yapılan beyin pili ameliyatında hastanın beynine ufak bir delik açılır ve hastanın beynine bir cihaz yerleştirilir. Takılan bu cihaz yardımı ile hastanın beyin hemisferleri arasındaki etkileşimi artırmak ve bunun etkisi ile hafıza ve düşünme kabiliyetini geri kazanmak amaçlanır. Ameliyat sonrası işlemi gerçekleştiren doktor hastayı takibe alır. Yapılan işlemin ciddi bir müdahale olması ve risklerinin bulunması bu durumu gerekli kılar. Ayrıca, ameliyat olmadan kontrol aşamasında hastaya doktor tarafından tedavinin tüm risk ve etkileri ayrıntısı olarak belirtilir.  

Beyin Pili Tekrar Şarj Edilebiliyor Mu? 

Beyin pili tekrar şarj edilebilir. Ameliyat anında pilin güç kaynağı hastaların köprücük kemiği yakınlarına yerleştirilir. Pil ömrünün bitmesi durumunda bu güç kaynağının yer aldığı alandan işlem yapılabilir. Bu işlemin yanı sıra pilin ne kadar süre kullanılacağı da merak edilen noktalardır. Normal şartlarda beyin pili ameliyatı sonrasında belirli bir süre boyunca cihaz kullanılır. Pilin ömrü kullanılan cihazın modeline ve kapasitesine bağlı olarak değişebilir. Dolasıyla bu noktada ne kadar süre kullanım sunacağı ve hangi aralıktan sonra pilin şarj edilmesi gerektiği de kesin bir yargı yapılamayabilir. Normal koşullarda ilk beyin pili ameliyatının ardından takılan pilin ömrü yaklaşık 5-6 yıl kadar sürebilir. Ancak gelişen teknolojiler dikkate alındığında mevcut güncel makineler sayesinde 25 yıl kadar pilin kullanılması da mümkün olabilir. Yapılan gelişmelerin her birisi cihazı daha uzun süre kullanmaya olanak sağlar.  

Beyin Pili Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Görülür Mü? 

Cerrahi bir işlemi kapsamında olmasından kaynaklı olarak beyin pili ameliyatının ardından enfeksiyon riski bulunabilir. Kesin olmamakla birlikte nadir olarak da olsa enfeksiyon riskinin olduğu belirtilebilir. İşlemi gerçekleştirecek olan doktor tarafından önlemler alındığında risk oranı düşebildiği gibi enfeksiyon görülmesinin adından da uygun tedavi yöntemleri ile olumlu sonuç alınabilir. Genellikle hastalarda ameliyat sonrasında ateş, halsizlik, ciltte kızarıklık, iştahsızlık, ağrı olarak enfeksiyon belirtileri görülebilir.   Hastalar bu belirtilerde biri ya da birkaçını gördüğü durumda doktora başvurmalıdır. Erken teşhis edilen enfekte durumlarının tedavileri daha hızlı sonuç almak mümkün. Dolayısıyla da bu noktada hastaların herhangi bir belirti görmesi ile doktora başvurması oluşabilecek ciddi sağlık sorunlarını engellemek için önemlidir.   

Beyin Pili Nasıl Çalışır? 

Beyin pili ameliyatı beyinin orta noktasında bulunan beyin çekirdeklerine hassasiyetle ince kablo takılması işlemini kapsar. Ardından hastaların göğüs ya da karın bölgesinde konumlandırılan güç kaynağı ile pilin çalışması sağlanır. Güç kaynakları sayesinde elektriksel uyarı verilerek hastalarda görülen hareket bozukluklarına karşılık sinir hücrelerinin düzene girmesi sağlanabilir. Başta Parkinson olmak üzere tremor hastalarında görülen titreme, konuşmada zorluk yaşama ve yürüyememe durumlarına karşı tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Hastaların normal yaşama devam edebilmelerine olumsuz etki yaratan bu gibi rahatsızlıkların etkisi en az seviyeye indirilebilir.   Hastaların beyin pili ameliyatı olabilmesi için doktor kontrolünde tetkiklerin yapılması gerekir. Detaylı bir kontrolün ardından nöro-psikiyatrik değerlendirme tetkiklerinin sonrasında hastalık için uygun tedavi adımları belirlenebilir. Beyin pili ameliyatının ardından olumlu sonuç alınması için uygun hastalar üzerinde işlem yapılması gerekir. Genel anestezi uygulanarak yapılan ameliyatın öncesinde detaylı hesaplamalar yapılır. Gelişmiş özelliklere sahip bilgisayar programları sayesinde tüm ameliyat adımları planlandıktan sonra operasyon gerçekleştirilir.   


Beyin pili hakkında daha fazla bilgi için Youtube kanalımızı ziyaret edin. 

Randevu Talep Edin
Beyin ve sinir hastalığı şüpheniz ya da teşhisiniz varsa randevu almak için zaman kaybetmeyin.
Randevu Talep Et