Beyin Cerrahisi İstanbul
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak önderliğinde, Türkiye’nin deneyimli kadrosuyla tedavi sürecinizi planlayalım.
Beyin pili, Parkinson, esansiyel titreme, distoni ve hareket bozukluğuna yol açan diğer nörolojik problemlerde kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Beynin hareket kontrolünde etkin olan alanlarında yaşanan hasar ya da bu alanda beynin hareketinde görev alan maddelerin üretiminde görülmekte olan azalmalar nedeni ile bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Yaşanan hasarlarda görülen sorunların giderilmesinde günümüzde kullanılan en etkin yöntem ise beyin pili ameliyatıdır.

 Bizi İnstagram'da Takip Etmeyi Unutmayın!

Farklı birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılan pil, ortalama 3 illa 5 yıllık ömre sahip olup sonrasında değiştirilmesi gerekir. Günümüzde kullanılan bazı beyin pilleri ise şarj edilebilir özelliği sayesinde kullanım ömrünü yirmi yıla kadar uzatmıştır.

Beyin Pili Nedir?

Beyin pili beyinde yaşanan hasar ya da bazı maddelerin üretim azlığına bağlı olarak görülen hareket mekanizmasındaki sorunların giderilmesinde kullanılan cerrahi bir yöntemdir.

Beyin Pili Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Operasyon için öncelikle hastanın gerekli olan kriterlere uygun olması gerekir. Birçok hastada ilaçlara karşı olan direnç ameliyatı gerekli kılmaktadır. Ameliyatı genel anestezi ortamında gerçekleştirilir. Beyin pili beyinde hasarlı olan bölgeye takılacak olan elektronlar ile pille kadar mesafede yapılır. Pil genellikle köprücük kemiği altına konumlandırılır. Bazı durumlarda ise karın bölgesine konumlandırıldığı da gözlemlenmektedir.

Ameliyatı ortalama altı saat sürmektedir. Ameliyatı sonrasında pilin aktivite olması ve gerekli olan yükseltme işlemleri ise uzman ve deneyim sahibi olan hekim tarafından belirli aralıklar ve kontroller sonrasında gerçekleştirilir.

Bize Ulaşın

Basında Biz

Beyin Pili Hangi Hastalıklarda Kullanılan Bir Tedavi Yöntemidir?

Parkinson hastalığının yanı sıra obsesif kompülsif bozukluklar, majör depresyon, tik rahatsızlığında, epilepsi gibi yaşanan hastalıkların tedavisinde kullanılan beyin pili aynı zamanda esansiyel Tremor (titreme bozukluğu ) ve distoni (istemsiz kasılma) rahatsızlıklarında da tercih edilebilmektedir.

Ameliyat sonrasında ise birçok hastada yüz güldüren sonuçlara ulaşılmaktadır. Ortalama yüzde yetmiş oranında başarılı sonuçlar sayesinde hastanın günlük yaşantı kalitesinde de artış gözlemlenmektedir.

Beyin Pili Etkileri Nelerdir?

1980 yılından beri kas kasılmaları ve titreme gibi sorunların giderilmesinde kullanılan beyin pili aynı zamanda hastanın günlük hayat kalitesinde de avantajlar yaratmaktadır. Yüzde yetmiş oranın başarının elde edilmesinin yanı sıra bazı hastalıklar nedeni ile yaşanan sorunlarda ise yüzde doksan oranında başarı sonuçların yaşanmasında etki etmektedir.

Ameliyat Süreci

Beyin pili operasyonun öncesi, ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasındaki durumların detaylı olarak analiz edilerek istenen sonuçların elde edilmesi için bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir. Konusunda uzman ve deneyimli hekim tarafından gerçekleştirilecek olan ameliyat genel anestezi ile yapılmakta olup ortalama ameliyat süresi ise altı saattir.

Ameliyat Öncesi

Ameliyatı öncesinde hastanın kullandığı ilaçlar hekim tarafından belirlenerek bazılarının kesilmesi bazılarının ise kontrollü şekilde alınması gerekir. Ameliyat öncesinde hastanın gerekli tüm tetkiklerinin yapılarak kişinin operasyon için uygun olduğunun belirlenmesi gerekir. Bu çalışmalar, gerekli tetkikler ve tahliller ise konusunda uzman hekim tarafından talep edilerek sonuçlarına göre hazırlanır.

Ameliyat Sırası

Ameliyat önceden belirlenen alana gerekli olan elektronlar konularak kablolar ile pil köprücük kemiği altına yerleştirilir. Burada deri altına konulan pil sonrasında kolaylıkla pil değişikliğinin yapılması açısından avantaj sağlamaktadır. Kimi zaman pi köprücük kemiği yerine karın bölgesine konumlandırılabilmektedir.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrasında hastanın gerekli kontrolleri hekim tarafından yapılmaktadır. Operasyon sonrasında baş ağrısı ya da baş dönmesi durumları yaşanabilmektedir. Her vaka da olmamak ile beraber bazı hastalarda ameliyat sonrasında bu yan etkiler gözlemlenir. Ameliyat sonrasında ise kontrolleri tamamlanan hasta bir gün sonrası taburcu edilmektedir.

Beyin Pili Ameliyatının Riskleri

Beyin pili ameliyatı sırasında ya da sonrasında her operasyonda olduğu gibi bazı riskler bulunmaktadır. Bu riskler ise son derece düşüktür. Pil ameliyatı sırasında beyin kanaması, görme kaybı, baş dönmesi, baş ağrısı, enfeksiyon, temas bozuklukları, beyin elektronlarındaki kaymalar sayılabilecek olan riskler arasında yer almaktadır.

Beyin pili ne kadar süre kullanılabilir?

Pil kullanım ömrü ortalama 3 illa 5 yıl arasında değişmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak pil kullanım ömründe de değişimler görülür. Beyim pilli değişimi ise pil tamamen boşalmadan yapılmalıdır.

Beyin pili ameliyatı kaç saat sürer?

Ameliyat genel anestezi altında ve steril hastane koşullarında yapılmalıdır. Konusunda uzman ve deneyimli hekim tarafından yapılması gereken ameliyatı ortalama olarak 6 saat sürebilmektedir.

Kimler beyin pili için uygun değildir?

İlaç tedavilerine yanıt veren hastalara yapılamayacağı gibi psikolojik sorunlar yaşayan kişiler içinde önerilmemektedir. Orta ya da ileri derecede demans yani bunama bulunan kişilerde ve anestezi uygulanması uygun olmayan kişiler için pil uygulanması uygun değildir.

Beyin pilinin ömrü ne kadardır?

Beyin pili kas kasılmaları ve titreme gibi hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Operasyon sonrasında pil ömrü ile ilgili farklı durumlar söz konusudur. Her hastaya farklı uygulama yapılmak ile beraber üç illa beş yıl arasında pil ömrünün olduğu söylenebilir. Pil ömrü ise pilin tam olarak boşalması ile yapılmaz. Beyin pilinin azalması durumunda değişim işleminin yapılması gerekir. Pil değişimi de uzman hekim tarafından ve lokal anestezi ile yapılmaktadır.

Beyin pili uygulaması sonrası enfeksiyon görülür mü?

Beyin pili ameliyatı sonrasında yaşanan durumlar arasında yüzde üç oranında enfeksiyon görülebilmektedir. Operasyon sonrasında yara bölgesinin ıslatılmaması son derece önemlidir. Bunun yanı sıra enfeksiyon oluşumunun görüldüğü pil alanı yani göğüs bölgesinin de korunması gerekir. Korunmaya karşı yaşanan enfeksiyon durumunda uzman hekim gerekli tedavi uygulamasında da yer verecektir.

Beyin pili kimler için uygundur? Kimlere takılır?

Beyin pili kas kasılması ve titreme gibi hareket bozukluğu yaşayan kişilere takılmaktadır. Fakat bunun için belli şartlar bulunmaktadır. Hastanın kullanılan ilaçlara karşı dirençli olması, ku ilaçların yan etkilerinin görülmeye başlanması gibi detaylara göre pilin takılmasına yer açılır.

Beyin pili kimler için uygundur?

Beyin pili baş ağrısıbeyin pili okbBeyin pili okbbeyin pili OKBbeyin pili OKBEpilepsi piliEpilepsi piliepilepsi pilipil markalarıpil değişimipil değişimpil markaları

Hareket bozuklukları nörolojik sebeplerden kaynaklanan hastalıklardır. Bu hastalıklar istemli veya istemsiz hareketlerin oluşmasına sebep olur. Hareket bozuklukları genetik olabileceği gibi beynin veya omuriliğin hasar alması ile de ortaya çıkabilir. Parkinson, huntington, distoni ve titreme hastalığı hareket hastalıklarından bazılarıdır. Bir diğer hareket hastalığı ise tourette sendromudur. Yazımızda tourette sendromunda beyin pili ameliyatı tedavisi ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tourette Sendromu Nedir?

Tourette sendromu kişilerin istemsiz hareketlerde bulunması veya sesler çıkarması hastalığıdır. Bu hareketler tik olarak da adlandırılır. Tikler kendini sıkça tekrarlayan sesler ve seğirmeler şeklinde gösterebilir. Tourette sendromuna sahip kişiler tikleri kontrolleri dışında yaparlar. Sinir sistemi ile ilgili bir bozukluk olan tourette, tik hastalığı olarak da bilinir.

Tourette Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tourette sendromunun en temel belirtileri tiklerdir. Tikler çoğunlukla iki ile on yaş arasında kendini göstermeye başlar. En yaygın tiklerden biri motor tikler olarak adlandırılan vücut hareketleridir. Bu tür tiklere örnek olarak sürekli göz kırpma ve omuz silkme verilebilir.

Vokal tikler ise mırıldanma veya belirli kelime ve cümlelerin söylenmesini içerir. Tikler vücudun yalnızca belirli bir bölümünde veya birçok bölümünde aynı anda görülebilir. Tourette sendromlu kişilerin tikleri zaman içerisinde değişebilir. Duyulan cümlelerin tekrarlanması da sendromun belirtilerinden biridir.

Beyin Pili Ameliyatı ile Tourette Sendromu Tamamen İyileşir mi?

Günümüzde Tourette sendromunun kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu sendroma sahip kişilerin beyinlerinde normalin dışında bir iletişim olabilir. Beyin pili ameliyatı potansiyel olarak söz konusu durumun daha iyi bir konuma getirilmesine yardımcı olabilir.

Beyin Pili Ameliyatı ile Hareket Bozukluğu Tedavisine Nasıl Karar Verilir?

Beyin pili ameliyatının, terapi yöntemleri ile tiklerinde gerileme görülemeyen kişiler için uygun olduğu düşünülmektedir. Tikleri belirli bir bölgede olan ve enjeksiyon tedavisi ile iyileştirebilecek kişiler için beyin pili tedavisi iyi bir seçenek olmayabilir.

Beyin Pili Ameliyatı

Beyin pili ameliyatı, beynin bazı bölgelerine elektrotlar yerleştirilmesini içeren tıbbi bir işlemdir. Bu elektrotlar beyinde düzgün çalışmayan elektrik sinyallerinin kontrol altına alınması amaçlanır. Böylece Tourette sendromu da dahil olmak üzere hareket bozukluğu hastalıklarının semptomlarının hafifletilmesi olası hale gelir.

Ameliyatı Öncesi

Beyin pili tedavisi öncesinde hastaların tıbbi geçmişleri uzmanlar tarafından incelenerek ameliyatın uygunluk durumu kararlaştırılır. Genellikle ameliyattan birkaç ay önce hastalara sağlıklı beslenmeleri ve egzersiz yapmaları önerilir.

Ameliyat Uygulaması

Beyin pili ameliyatında beynin belirli bölgelerine yerleştirilen elektrotlar birtakım sinyaller gönderir. Elektrotlar köprücük kemiğine yakın şekilde yerleştirilen bir cihaza bağlıdır. Cihazın yolladığı sinyallerin elektrotlara ulaşarak beyini uyarır.

Ameliyatı Sonrası

Çoğunlukla ameliyatın ardından hastaların bir gün boyunca hastanede kalması gerekir. Hastanın iyileşme durumuna göre bu süre uzayabilir. Hastalar, doktorlarının önerdiği şekilde banyo yapmalı ve bölgeyi temiz tutmalıdır.

Beyin Pili Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyin pil değişimi işlemleri kısa sürede lokal anestezi altında yapılan değişimdir. Köprücük kemiği altında ya da hastanın durumuna göre karın bölgesine konumlandırılmış olan pil alanına yapılacak olan küçük bir kesi ile pil değişimi gerçekleştirilir. Kısa süreli olan operasyon sonucu hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Fakat her operasyonda olduğu gibi pil değişim operasyonu içinde belli detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Değişim işlemlerinde pilin bitmesi beklenmemelidir. Pilin azalması sonrasında hekim tarafından yapılan kontroller ile pil değişim işlemlerine yer açılması gerektiğine karar verilerek işlemler yapılabilir.
  • Operasyonun son derece kısa ve kolay bir işlem olmak ile beraber uzman hekim tarafından yapılmalıdır.
  • Beyin pili değişiminde kablolarda yaşanabilecek olan kırılma maalesef ameliyatı tekrar yapılmasını gerekli kılabilir. Bu neden ile anında uzman hekim müdahalesi gerekmektedir.
  • Steril hastane ortamında beyin pil değişimi yapılmalıdır. Aksi takdirde oluşabilecek olan enfeksiyon hastada sorunlara neden olurken pil yatağının da zarar görmesine etki edebilir.
  • Pil 3 illa 5 yıl arasında hastanın durumuna göre azalma gösterir. Bu durumda pilin tamamen boşalması asla beklenmemeli. O neden ile pilin bitimine yakın operasyon yapılması gerekir.

Sık Sorulan Sorular

1.Beyin Pili Hareket Bozukluğuna Kesin Çözüm Sağlar mı?

Distoni, hungtington ve tourette gibi çoğu hareket bozukluğunun kesin bir çözümü yoktur. Beyin pili ameliyatı, hareket bozukluklarının semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ancak hastalığın tamamen ortadan kalkmasını sağlamaz.

2.Beyin Pili Ameliyatı Riskli midir?

Her ameliyatta olduğu gibi beyin pili ameliyatının da riskleri bulunur. Ameliyatın olası riskleri arasında, elektrotların yanlış yerleştirilmesi ve solunum problemleri yer alır. Beyin kanaması, enfeksiyon ve kalp sorunları da ameliyatın ortaya çıkarabileceği risklerdendir.

3.Beyin Pili Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Beyin pili ameliyatı fiyatı SGK tarafından karşılanabilmektedir. Bunun dışında hastanenin sunduğu imkanlar gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak beyin pili ameliyatı fiyatı değişiklik gösterebilir.

Daha fazla bilgi alın;

Randevu Talep Edin
Beyin ve sinir hastalığı şüpheniz ya da teşhisiniz varsa randevu almak için zaman kaybetmeyin.
Randevu Talep Et