Yetişkinlerde Epilepsi Tamamen Geçer mi?

Beyin Cerrahisi İstanbul
PAYLAŞ

Sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi, beyinde ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımlar akabinde ortaya çıkar. Epilepsi ile birlikte bireyde bayılma, boş bakma, kısa süreli dalma, bilinç değişikliği, dişlerde kilitlenme, yüzde solgunluk, gözlerde kayma, ağızda köpürme, idrar kaçırma, kollarda veya bacaklarda kasılma gibi çeşitli bulgular görülür. En bilinen şekliyle epilepsi rahatsızlığı kendini nöbetler şeklinde kendini belli eder. Bu noktada "yetişkinlerde epilepsi geçer mi?" sorusunun cevabı merak edilebilir.

Epilepsi nöbetleri ani olarak meydana gelir ve beynin tümüne ya da belirli kısmına yayılır. Epilepsinin nöbet tipleri ise, beynin hangi kısmında başladığına ve ne kadarlık kısmına yayıldığına bağlı olarak farklılık gösterir. Bazı epilepsi nöbetlerinde bilinç kaybı, kontrolsüz vücut hareketleri görülebildiği gibi, bazılarında ise belirtiler silik olarak görülür. 

Çoğu epilepsi nöbeti ise, 30 saniye ila 2 dakika aralığında sürer. 5 dakikadan fazla süren epilepsi nöbetlerinde ise acil tıbbi yardımın alınması gerekir. Çocuk ve yetişkinlerde görülebilen epilepsi rahatsızlığı için birçok tedavi uygulanır. Her iki hasta grubu için tedavi yöntemleri farklılık göstermekle beraber yetişkinlerdeki epilepsi tedavisinin kalıcı sonuç verip vermeyeceği tartışılır. Bu bağlamda akla, “yetişkinlerde epilepsi geçer mi?” sorusu gelir. Gelin birlikte, sorunun cevabına bakalım!

Biliyor muydunuz?

Epilepsi, beyin pili ameliyatı ile tedavi edilebiliyor.

Detaylı bilgi al

Epilepsi Hastalığı Zamanla Tamamen Geçer mi?

Yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren epilepsi hastalığının uzun süreli takip ve tedavisinin yapılması gerekir. Doğru ve ideal bir tedavi sayesinde nöbetler büyük bir oranda kontrol altına alınabilir. Hasta kısa bir zaman sonra gündelik yaşamına geri dönebilir. 

Bu sebeple epilepsi hastalığının tedavi edilmesi, nöbetlerin geçmesi hususunda oldukça önemlidir. Epilepsi asıl anti epileptik ilaçlarla, yani, epilepsi nöbetlerini geçiren ilaçlarla pratik bir biçimde tedavi edilebilir. Söz konusu ilaçlar, hastalığın altında yatan nedeni tamamen yok etmez. 

İlacın kullanıldığı süre boyunca nöbet sıklığında azalma veya ortadan kalkma gibi durumlar gözlemlenir. Epilepsi tedavisine başlanmadan önce, ilgili nöbetlerin doğal durumu, tekrarlanma riski ve nöbet tipi hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. 

İlaç tedavisinde oldukça dirençli olan epilepsi ile yaşayan bireylerde, nöbet özelliklerinin uygun olması durumunda hastanın durumuna ve etkilenen beyin alanına göre cerrahi tedaviler uygulanabilir. 

Beyin cerrahı tarafından cerrahi bir tedavi gerçekleştirilirken, nöroloji uzmanı tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir. Epilepsi hastalığı tamamen geçmese bile büyük oranda kontrol altına alınır. Bu sayede yetişkinlerde epilepsi geçer mi sorusuna detaylı bir yanıt vermiş oluruz. 


Yetişkinlerde ve Çocuklarda Epilepsi Tedavi Edilebilir mi?

Epilepsi hastalığı ilk başta anti- epileptik ismindeki ilaçlarla tedavi edilir. İlaçlar, nöbeti baskılayarak belirtileri tedavi eder. Epilepsi hastalığının evresine ve hastanın durumuna göre ise tedavi süreci 2 ile 4 yıl arasında sürer. Ömür boyu ilaca yanıt vermeyen hastalarda ise, VNS, epilepsi cerrahisi olarak uygulanabilir. 

Çocukların büyük bir bölümü ilaçlara hem hızlı hem de kolay bir biçimde yanıt verir. Nöbetleri de kontrol altına alınır. Başka nörolojik sorunu bulunmayan çocuklar, en az iki yıl nöbet yaşamaz ise, bu durum iyileşme olarak kabul edilir. Bunun sonucunda ise ilaçlar doktor kontrolünde bırakılır.

Beyin Cerrahinde Türkiye’nin en seçkin kadrosu
HAKKIMIZDA