Parkinson Hastalığı İçin En Başarılı Tedavi Yöntemi Nedir?

Beyin Cerrahisi İstanbul
PAYLAŞ

 Parkinson hastalığı, 60 yaş ve üzeri kişilerde en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Nadir olarak genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Temelinde nörolojik nedenlerin olduğu Parkinson hastalığı, farklı yöntemlerle tedavi edilebilir. Tedavi yöntemleri arasında ilaçla tedavi olabildiği gibi beyin pili de alternatif olarak tercih edilebilir. Tedavi yöntemleri belirlenirken hastanın yaşı, hastalık belirtileri ve evresi önemli kriterlerdir.

Parkinson hastalığı genellikle başlangıç aşamasında net belirtiler vermeyebilir. Zamanla hastalık ilerledikçe kişi bazı belirtilerin farkına varır. Hastalık için yapılan gözlemler doğrultusunda stres ve yüksek heyecanın tetikleyici olabileceği belirtilir. Dinlenme halinde el ve kolda titreme şeklinde açığa çıkabilir. Bazılarında ise hastanın yüzünde donuk bir ifade ile kendini belli ettiği belirtilir. Genç yaşlarda görülen Parkinson, genellikle kişinin ayak parmaklarının içe doğru kıvrılması ile açığa çıkar.


İlginizi Çekebilir;

Parkinson Hastalığı Belirtileri ve Erken Teşhisin Önemi


Hastaların büyük bir çoğunluğunda belirtiler öncelikle bedenen bir kısmında ortaya çıkar. Zaman içerisinde belirtilerin şiddeti azalırken bedenin diğer yarısında da tepkimeler açığa çıkabilir. Hastalığın ortaya çıkmasında genetik yatkınlık da dikkate alınır. Bunun yanı sıra çevresel faktörlere bağlı olarak da hastalık tetiklenebilir. Ancak ilaç ve cerrahi müdahale ile olumlu sonuç elde edilebilir.

Parkinson’un dikkat çeken bir detayı da iki farklı tedaviye aynı anda yanıt verebilmesidir. Beyinde hücre kaybının sonucu gelişen hastalıklar arasında ilaç ve cerrahi işleme yanıt veren tek rahatsızlıktır. Bu da hastalığın tedavi edilmesinde önemli bir avantaj sunabilir.

Parkinson Nedir? Parkinson Hastalığının Belirtileri

Parkinson, beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden bir çeşit hareket bozukluğudur. İnsan beyninde dopamin adında beyin hücrelerinin birbiri ile haberleşmesine olanak sunan bir madde bulunur. Bu madde kişinin hareketlerinin kontrol edilebilmesinde etkin rol üstlenir. Dopamin hücrelerinin bozulması sonucunda ise Parkinson hastalığı açığa çıkabilir. Nörolojik bir hastalık olan Parkinson, kişilerin kısmi olarak hareket kontrollerini yitirmesine sebep olur.

60 yaş üstü bireylerde bazı durumlarda hareketlerde yavaşlama, dinlenirken titreme gibi psikiyatrik hastalıklar kendisini gösterir. Tıpta bunun için Parkinson hastalığı tanımlaması yapılır. Genellikle 60 yaş ve üstü risk grubu olsa da nadir olarak genç yaşlarda görülebilir. Genç yaşlarda görülmesinde çoğunlukla olarak genetik nedenler olduğu belirtilir. Hastalık tanısı konulduktan sonra ilk adım ilaçla tedavi olur. Bunun yetersiz kalması ile birlikte beyin pili tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir. Genel olarak Parkinson hastalığının belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İlk etapta hareketlerde aksamalar şekilden kendisini gösterir. Hareketlerde yavaşlama, titreme, kısıtlanma gibi durumlar oluşabilir.

  • Mimiklerin azalması, konuşma düzeninde monotonluklar yaşanması, gövdenin öne eğik pozisyon alması şeklinde açığa çıkabilir.

  • Kişi dinlenme halindeyken tek el ya da ayakta titreme görülebilir.

  • Hareket halindeyken aynı tarafa eşlik eden kol sallama refleksinin olabilir.

  • Titreme olmadan da hareketlerde yavaşlama durumu yaşanabilir.

  • Hareketlerin yanı sıra yazma güçlüğü de hastalığın etkileri arasında gösterilebilir.

  • Uyku bozukluğu ve ani ruh hali değişimi ile de ortaya çıkabilir.

Yukarıdaki belirtiler Parkinson hastalığını gösterebilir. Genellikle bu belirtiler hafif boyutta olduğunda kişi için uyarıcı etki yaratmayabilir. Ancak ilerleyen süreçte belirtilerin daha şiddetlenmesi sonucu doktora başvurulur. Hastalık teşhisi konulduğu anda ise ilaç ya da ileri seviye durumunda beyin pili ile tedavi adımına geçilebilir.

Parkinson Tedavisi İçin Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Parkinson hastalığı başlangıçta çok yavaş seyir eden bir rahatsızlıktır. Yavaş ilerlediği için de hasta ve yakınlarının ilgili doktor ile daima iletişim halinde kalması gerekebilir. Parkinson için şimdilik kesin çözüm sunan bir tedavi olmadığı belirtilir. Ancak uygun tedavi yöntemi ile hastalığın etkileri azaltılabilir.

İlaç ya da beyin pili tedavi yöntemleri sayesinde hastalığın ortaya çıkardığı etkiler kontrol altına alınabilir. En çok kullanılan bu iki yöntemden ilk tercih ilaçla tedavi olur. İlaç tedavisi başlangıç etapta doğru seçim olarak görülebilir. Kullanılan ilaçlar hastalığın etkileri önemli ölçüde azaltılabilir. Hastalığın bu tedavi yöntemine yanıt alındığı sürece ilaçların ömür boyu kullanılması gerekir. Yetersiz kaldığında ise cerrahi bir işlem olan beyin pili tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir.

Beyin pili tedavisi ile de Parkinson’un etkileri büyük ölçüde azaltılabilir. Böylece hasta yaşam kalitesini artırabilir ve kısıtlanmadan hareket kontrolünü sağlayabilir. Hangi yöntemin seçileceğine hastanın yaşı, hastalığın evresi ve ortaya çıkardığı belirtiler dikkate alınarak karar verilebilir. Normalde ilaç tedavisi önceliklidir. Ancak eğer hastalık ileri seviye ise doğrudan beyin pili tedavisi adımına geçilebilir.

Beyin Cerrahinde Türkiye’nin en seçkin kadrosu
HAKKIMIZDA