Parkinson Hastalığı Belirtileri ve Erken Teşhisin Önemi

Beyin Cerrahisi İstanbul
PAYLAŞ

Parkinson hastalığı nörolojik bir hastalıktır ve sinir sistemini etkileyerek hareket kontrolü ile ilgili sorunlara yer açar. Hareket kontrolü problemleri yavaş hareket etme hali, titreme, kaslarda oluşan sertlik ve denge sorunları gibi belirtilerle karşımıza çıkabilir. En yaygın belirti olarak ortaya çıkan titreme hareketsiz hallerde el ve bacaklarda başlayarak vücudun diğer bölgelerine yayılabilir Stres, panik ve heyecan gibi durumlar titremeyi artırabilir. Kaslarda sertleşme görülerek gevşemesi zor bir hal alır. Denge problemleri ayakta durma güçlüğü yaşanabilir. Hareketler de istemsiz  yavaşlama aktivite süresini uzatabileceği gibi günlük işlerin tamamlanmasını da zor hale getirebilir. Parkinson yaşlı insanları etkileme eğiliminde bir hastalık gibi söylenir fakat genç yaşlarda da görülebilir.

Erken teşhis hayat kurtarır sözünü çoğu kez duymuşsunuzdur. Bunun bir örneği de Parkinson hastalığında erken tanı konulmasıdır. Gelin erken teşhisin önemini birlikte inceleyelim.

Parkinson henüz kesin tedavisi olmamakla birlikte erken teşhis edildiğinde  mevcut tedavi yöntemlerinden faydalanarak belirtiler kontrol altına alınır ve yaşam kalitesi arttırılabilir. Doğru teşhisle birlikte başlanan uygun tedavi planı, ilaç tedavisi, fiziksel terapi, beslenme düzeni ve yaşam tarzında ki değişiklikleri içerir. Hasta ve hasta yakını hastalık hakkında bilinçlendirilerek hastalığın ilerleyişi ve semptomları, psikolojik ve duygusal destek  hakkında bilgilendirebilir. Bu sayede hastalık etkileri ile daha kolay bir şekilde başa çıkarak yaşam kalitesi arttırılabilir. 

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson beyindeki dopamin adı verilen nörotransmitlerin eksikliği sonucu ortaya çıkmaktadır. Dopamin eksikliği sonucu sinir hücreleri arasında iletişim bozulur. Hareket kontrol ve koordinasyonunda bozukluklar ortaya çıkar. Non-motor belirtileri de gösterebilen parkinson, uyku bozuklukları, konuşma ve yutma güçlüğü, koku duyusunda zayıflama ve hafıza problemlerine yol açabilir. Ayrıca sadece fiziksel değil psikolojik olarak anksiyete ve depresyon gibi ruh hali değişimleri de olabilir. Parkinson ilerleyebilen bir hastalık olup semptomlar da zamanla kötüleşmeler olabilir. Başlarda hafif titreme ve hareket yavaşlaması şeklinde başlayıp zamanla belirgin hal alabilir. Bu neden erken tanı ve teşhisin önemi büyük ölçüde önemli olmakla birlikte erken tedavi ile birlikte hastalığın ilerlemesi yavaşlatılarak kontrol altına alınabilir.

İlginizi Çekebilir;

Parkinson Hastaları İçin Risk Grupları 

Parkinson hastaları için risk grupları genellikle yaşlılar olmakla birlikte genç yaşlarda da görülebilir olsa da  aile geçmişi, cinsiyet, yan etkisi olan ilaç kullanımı, toksinlere maruz kalmak da hastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

  • Genellikle yaşlı yetişkinleri etkileyen hastalık 60 yaş üstü bireylerde yaygın olarak görülür. Bu nedenle yaşlılar risk grubu altındadırlar.
  • Genetik yapılara dayanarak aile geçmişinde Parkinson hastalığı hikayesi olan bireylerde hastalık riski artmaktadır.
  • Tarımda kullanılan ilaçlar, pestisitler, ağır metal gibi kimyasal toksinlere maruz kalmak risk oluşturabilir.
  • Tam olarak sebebi kesinleştirilememekle birlikte Parkinson kadınlara göre erkeklerde daha yaygın olarak görülmektedir.
  • Bazı antiseptik ve mide ilacı kullanımı sonrası Parkinson semptomları ortaya çıkarak risk grubu oluşturabilir.

Beyin Cerrahinde Türkiye’nin en seçkin kadrosu
HAKKIMIZDA