Beyin Cerrahisi İstanbul
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak önderliğinde, Türkiye’nin deneyimli kadrosuyla tedavi sürecinizi planlayalım.
Ulnar siniri enseden ele kadar uzanan uzun bir sinirdir. Ön kol, el ve kasların kontrolünü ve duyusunu sağlar.

Ulnar siniri enseden ele kadar uzanan uzun bir sinirdir. Ön kol, el ve kasların kontrolünü ve duyusunu sağlar. Ulnar oluk sinir tuzaklanması bu sinir üzerinde baskı oluşması sonucunda görülmektedir. Baskılanmış ulnar çeşitli belirtilere yol açmaktadır. Tedavi edilmediğinde ise kas zayıflığına ve atrofiye neden olur.

Kübital tünel sendromu olarak da adlandırılan ulnar oluk sinir tuzaklanması oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Sinirler beyinle ve vücut arasında iletişimi sağlayan iplik benzeri liflerdir. Hücrelerdeki değişim elektriksel ya da kimyasal mesajlarla iletilmektedir. Kolda median, ulnar ve radial olmak üzere üç ana sinir bulunmaktadır. Ulnar sinirin üzerinde meydana gelen baskı ulnar oluk sinir tuzaklanması problemine yol açar. Bu baskı kolda ya da bilek bölgesinde de meydana gelebilmektedir.

Ulnar sinir kübital tünel adı verilen bir doku tünelinden, bileğin iç kısmındaki kemikli çıkıntı olan medial epikondilin altından geçer. Bu alan oldukça dardır ve çok küçük bir doku tarafından korunmaktadır. Bu bölge ulnar sinirin en korunmasız olduğu bölgedir. Medial epikondilden sonra ulnar sinir okuldaki kasların altından ele, serçe parmağın yanına ulaşır. Ulnar sinir ele girerken Guyon kanalı adı verilen bir diğer kanaldan geçer.

Ulnar Oluk Sinir Tuzaklanması Kimlerde Görülür?

Ulnar oluk sinir tuzaklanması riski herkeste bulunmaktadır ancak bazı kişilerde bulunan risk faktörleri bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olur. Bileğinde artrit olan kişiler, bileğini uzun süre bükülü tutan kişiler, kemik spurleri olan kişiler, daha önce bileği çıkmış ya da kırılmış kişiler ve bilek ekleminde şişme olan kişiler risk altındadır. Ancak bu risk faktörlerinin bulunması kişide kesinlikle ulnar oluk sinir tuzaklanması olacağı anlamına gelmemektedir Bu durumlar sadece görülme riskini artırmaktadır. Bu risk faktörlerini taşımayan birinde de ulnar oluk sinir tuzaklanması görülebilir.

Zaman içerisinde ulnar sinir üzerinde yer alan yumuşak dokuların kalınlaşması ya da burada ekstra kas bulunması, günlük hayatta yapılan hareketlerin ulnar sinir üzerinde baskı oluşturması, sinirin medial epikondil üzerinde hareket etmesi ya da kolun gerili olarak uzun süre tutulması ulnar oluk sinir tuzaklanmasına yol açan durumlardan bazılarıdır.

Tedavi Yöntemleri

Ulnar oluk sinir tuzaklanması cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilmektedir. Genellikle ilk tercih edilen yöntem cerrahi olmayan yöntemlerdir. Ulnar oluk sinir tuzaklanması problemlerinde tavsiye edilen ilk tedavi yöntemi bölgenin desteklenmesidir.

Ayrıca sinirin gevşemesine yardımcı olacak egzersizler de oldukça işe yaramaktadır. Bazı kişilerin ulnar sinir üzerine ağırlık bindirmemeyi öğrenmesi ve buna alışması için el terapisine gitmesi gerekmektedir. Tuzaklanmanın yol açtığı ağrının giderilmesi için de ibuprofen gibi nonsteroid anti inflamatuvar ilaçlardan yararlanılmaktadır.

Bu yöntemlerin işe yaramaması, belirtileri hafifletmemesi ya da baskının kas zayıflığına yol açması durumunda ise cerrahi yöntemlerden yararlanılmaktadır. Ulnar oluk sinir tuzaklanması cerrahisinde farklı teknikler bulunmaktadır.

Kübital Tünel Ameliyatı

Kübital tünelin üst kısmında bağ doku bulunmaktadır. Kübital tünel ameliyatında bu bağ doku kesilere bölünür. Bu şekilde tünel daha geniş bir hale getirilir ve sinir üzerindeki baskı da hafifletilmiş olur. Zamanla bağ dokunun kesildiği bölgeden yeni doku büyür.

Anterior Transpozisyon

Anterior transpozisyon ameliyatı ulnar sinirin yerinin değiştirilmesi işlemidir. Ameliyatta ulnar sinir medial epikondilin arkasından ön kısmına alınmaktadır. Bu yöntemle sinirin sürekli olarak kemiğe takılması da engellenmiş olur.

Medial Epikondilektomi

Medial epikondilektomi ameliyatında direkt olarak medial epikondilektominin kendisi alınır. Bu sayede ulnar sinirin sıkışması ya da baskı altında kalması önlenmektedir.

Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir ancak bazı hastaların geceyi hastanede geçirmesi gerekir. Ameliyattan sonra 3 - 4 hafta boyunca destekli bileklik takılmalıdır. Ayrıca hareketin ve gücün yeniden kazanılması için fizik tedavi de gerekebilmektedir.

Ulnar oluk sinir tuzaklanması cerrahisinde, sendromun tamamen ortadan kaldırılabileceğinin bir garantisi yoktur ancak ameliyat yüksek başarı oranına sahiptir. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi oldukça uzundur ve tam iyileşmenin gerçekleşmesi birkaç ay sürebilmektedir. Çünkü sinirler vücudun diğer parçaları kadar hızlı bir şekilde iyileşmemektedir.

Bu noktada ameliyatın başarısı operasyonu gerçekleştiren ekibin deneyimiyle de doğru orantılıdır. Beyin Cerrahisi İstanbul’un deneyimli uzman kadrosuyla şikâyetlerinizden kurtulabilir, yaşam konforunuzu artırabilirsiniz. 

Randevu Talep Edin
Beyin ve sinir hastalığı şüpheniz ya da teşhisiniz varsa randevu almak için zaman kaybetmeyin.
Randevu Talep Et