Trigeminal Nevralji Cerrahisi
Trigeminal nevraljide ilaç tedavisi başarısız olduğunda hastaların tedavi edilebilmesi için cerrahi yöntemlere başvurmak gerekmektedir. Hastalarda meydana gelen trigeminal nevralji ağrısının türüne göre birden fazla operasyon gerekebilmektedir. Trigeminal nevralji cerrahisinde farklı teknikler kullanılmaktadır.
Perkütan İşlemler
Perkütan uygulamalarda operasyonu gerçekleştiren uzman hekim trigeminal gangliyonun etkilenen bölümüne özel bir iğneyle ulaşır. Trigeminal gangliyon, trigeminal sinirin, sinir hücreleri kitlesi şeklindeki parçasıdır. Bu kitleyi parçalamak ve neden olduğu ağrıyı ortadan kaldırmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.
Perkütan uygulama genellikle multipl skleroz hastalarına, ileri yaştaki hastalara ya da tekrarlayan ağrı problemi olan kişilere uygulanmaktadır. Perkütan işlemler de kendi içerisinde üçe farklı yönteme ayrılmaktadır.
Gliserol Enjeksiyonu
Gliserol enjeksiyonu uygulamasında bir iğneyle yanaktan girilerek kafatasına ulaşılır. İğneyle trigeminal siniri çevreleyen spinal sıvının içerisine girilir. Sonrasında bu sıvının içerisinde az bir miktar steril gliserol enjekte edilir. Gliserol sinirlere hasar vererek sinyalleri önler ve ağrının ortadan kalkmasını sağlar.
Bu işlem ağrıyı anında ortadan kaldırır. Ancak bazı kişilerin yüz bölgesinde karıncalanma ya da hissizliğe yol açabilir. Bazı kişilerde ise ağrı bir süre sonra geri gelmektedir. Hastaların önemli bir kısmına göre yüzdeki hissizlik, ağrı hissine göre daha tolere edilebilir bir durumdur. Gliserol enjeksiyonu sonrasında hastalar aynı gün içerisinde taburcu edilebilir.
Balon Kompresyon
Balon kompresyon ameliyatında operasyonu gerçekleştiren cerrah içerisinde bir oyuk ve sonunda da bir balon bulunan esnek bir tüp kullanır. İğne ile yanaktan ve ağzın arka kısmından girilerek trigeminal sinire ulaşılır. Sonrasında balon şişirilir. Balon yeteri kadar şişirildiğinde sinirde hasara yol açar ve ağrı sinyallerini engeller.
Bazı kişilerde bu operasyondan sonra yüzde hissizlik oluşur. Bazı hastalarda ise çiğneme kaslarında geçici ya da kalıcı zayıflık meydana gelir. İşlemin yan etkilerini ve rahatsızlıklarını en düşük seviyede tutmak için ilaç kullanmak gerekebilmektedir.
Balon kompresyon uygulaması genel anestezi ile yapılmaktadır. Hastaların önemli bir kısmı işlemin yapıldığı gün taburcu edilmektedir. Ancak bazı hastaların hastanede bir gece kalması gerekebilmektedir.
Radyofrekans Termal Lezyonlama
Radyofrekans termal lezyonlama işleminde içi oyuk bir iğne ile yanaktan girilerek trigeminal gangliyona ulaşılmaktadır. Sonrasında iğnenin oyuğundan ince bir elektrot geçirilir. Bu elektrot ile sinir liflerine hafif bir elektrik akımı verilir. Elektrik akımı sinirlerde lezyona yol açarak ağrıyı ortadan kaldırır.
Radyofrekans uygulaması ile trigeminal nevraljinin neden olduğu ağrı anında ortadan kaldırılmaktadır. Ancak yüz bölgesinde hissizlik ya da karıncalanma hissi olabilmektedir. Bu durum genellikle geçicidir. Radyofrekans termal lezyonlama işlemi lokal anestezi ile yapılmaktadır. Uygulamadan birkaç saat sonra hastaların evlerine gitmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Gamma Knife Ameliyatı
Gamma knife ameliyatı, trigeminal nevralji cerrahisinde uygulanan bir başka tekniktir. Minimal invaziv olan bu teknikte radyasyon dalgaları başın içerisindeki küçük bir bölgeye hedeflenir. Bu işlem MR ya da diğer yüksek çözünürlüklü gelişmiş görüntüleme yöntemlerinden yararlanılarak yapılmaktadır. Yüksek konsantrasyonlu radyasyon dalgaları beyinde trigeminal sinirin olduğu bölgeye gönderilir. Bu sinir üzerinde yavaş yavaş lezyon oluşmasını sağlar. Bu şekilde sinirin beyne sinyal göndermesi engellenir.
Gamma knife ameliyatında trigeminal nevralji kaynaklı ağrının ortadan kalkması genellikle birkaç hafta sürer ancak bazı hastalar birkaç gün içerisinde ağrının geçtiğini belirtmektedir. Ağrının tekrar geri gelmesi durumunda gamma knife ameliyatının tekrarlanması gerekmektedir.
Gamma knife ameliyatı hafif sedasyonla gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu nedenle hastalar aynı gün taburcu edilebilirler. Gamma knife ileri yaştaki hastalara, multipl skleroz hastalarına ve daha invaziv ameliyat tekniğinden sonra ağrının geri geldiği hastalara uygulanmaktadır.
Mikrovasküler Dekompresyon
Yüzde meydana gelen ağrının trigeminal sinire baskı yapan kan damarı kaynaklı olması durumunda mikrovasküler dekompresyon işlemi uygulanmaktadır. Bu ameliyatla sinire baskı yapan kan damarının yeri değiştirilir ya da damar alınır. Kulağın arkasından açılan kesiden yapılan ameliyatta sinire ulaşmak için kafatasına küçük bir delik açılır.
Sonrasında baskıya neden olan arter trigeminal sinirden ayrılır. Sinir ile arter arasına küçük bir pad yerleştirilir. Bazı durumlarda baskının ortadan kaldırılması için damarın tamamen alınması gerekmektedir. Mikrovasküler dekompresyon işleminden sonra ağrı aniden ortadan kalkmaktadır.
Beyin Cerrahisi İstanbul’un uzman ekibi trigeminal nevralji cerrahisi gibi hassas ameliyatları oldukça güvenli bir şekilde gerçekleştirmekte, hastaların yaşam kalitelerini artıracak çözümler sunmaktadır.