Titreme Hastalığı Cerrahisi
Esansiyel tremor olarak bilinen titreme hastalığı en yaygın görülen hareket bozukluğu türüdür. Titreme hastalığı olan kişilerin bu problem yaygın olarak ellerde görülmektedir. Nadiren de olsa başta, seste ve vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilmektedir. Titreme genellikle elleri kullanırken daha şiddetli hale gelir.
Ellerinde titreme hastalığı olan kişiler hassas el becerisi isteyen işleri yerine getiremezler. Titreme hastalığını tam olarak iyileştiren bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak durumu kontrol altına almaya yarayan bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler ilaç tedavisi ve cerrahi operasyonlardır. İlaç tedavisinde kullanılan ilaçlar titremeyi azaltmaya yönelik kullanılmaktadır. Bu ilaçlar aşağıdaki gibidir.
- Propranolol gibi beta blokerlar
- Primidone, gabapentin ya da topiramate gibi nöbet engelleyici ilaçlar
- Clonazepam ya da alprozolam gibi benzodinazepinler
Bazı hastalarda kaslara uygulanan ilaç enjeksiyonları da titremelerin hafiflemesine hatta ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
Titreme Hastalığında Ameliyatın Yeri
İlaç tedavisi titreme hastalığı bulunan tüm hastalarda istenilen sonucu sağlayamayabilir. Titreme hatalığının şiddetli olduğu durumlarda genellikle ilaçlar çok az bir etki sağlar. Bu gibi durumlarda titreme hastalığı cerrahisi bir diğer tedavi seçeneğidir. Cerrahi operasyonların önemli bir kısmı beynin talamus bölgesine uygulanmaktadır. Titreme hastalığı cerrahisinde uygulanan dört farklı yöntem bulunmaktadır.
- Derin beyin uyarımı
- Talamotomi
- Fokuslu ultrason (FUS)
- Gamma knife ameliyatı
Derin Beyin Stimülasyonu
Derin beyin uyarımı, deyin beyin stimülasyonu ya da beyin pili olarak bilinen bu yöntemde beyne ince bir elektrot yerleştirilir. Titreme hastalığı tedavisinde kullanılan beyin pili yönteminde bu elektrot talamusa yerleştirilmektedir. Bu elektrot ise sonrasında göğüs bölgesinde cilt altına yerleştirilen kalp pili benzeri bir cihaza bağlanır. Bu cihaz talamusa elektrot aracılığıyla elektrik sinyali gönderir.
Bu sinyaller elektrotun bulunduğu bölgede istemsiz titremeye yol açan anormal beyin aktivitesini düşürerek titremelerin şiddetinin azalmasını sağlar. Beyin pili yönteminin en büyük avantajı kalıcı bir beyin hasarına yol açmamasıdır. Cihazdan gönderilen elektrik akımları sadece elektrotun yerleştiği bölgeyi etkileyerek beyin aktivitesini yeniden şekillendirir. Beyin pili vücudun her iki tarafı için de kullanılabilmektedir.
Talamotomi
Talamotomi, ince bir telin geçici olarak talamusa yerleştirilmesi ile karakterize prosedürdür. Telin ucu ısıtılarak ufak bir parça talamus dokusu yakılır. Sonrasında ise tel çıkarılır. Bu işlem ile anormal beyin aktivitesi azaltılır ve titreme hafifletilir. Derin beyin stimülasyonunun aksine talamotomi sadece vücudun tek tarafını tedavi edilmek için kullanılmaktadır.
Fokuslu Ultrason
Talamotomiye benzer bir şekilde fokuslu ultrason uygulamasında da titremeleri hafifletmek için talamusun küçük bir parçası yakılır. Ancak fokuslu ultrason yönteminde kafatasında bir delik açmaya gerek yoktur. Bunun yerine fokuslanmış ultrason dalgaları ile küçük bir miktar talamus dokusu yakılır. Elde edilen sonuçlar talamotomi sonuçlarına oldukça benzerdir ancak bu yöntemde hastada kesi açılmasına gerek yoktur. Bu nedenle fokuslu ultrason, talamotomiden daha güvenli bir yöntem olarak kabul edilir.
Gamma-Knife Ameliyatı
Gamma-knife ameliyatı da yine talamotomiye oldukça benzer bir yöntemdir. Radyasyon atımları ile küçük bir miktar talamus dokusu yakılır. Fokuslu ultrason uygulamasında olduğu gibi gamma-knife ameliyatında da kafatasına bir delik açılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Radyasyon uygulamasının etkisinin göstermesi birkaç hafta ile birkaç ay sürebilmektedir .
Titreme Hastalığı Cerrahisi Nasıl Uygulanır?
Titreme hastalığı cerrahisinde kullanılan dört yöntem de oldukça hassas yöntemlerdir ve küçük bir hedefin çok keskin bir şekilde hedef alınmasını gerektiren işlemlerdir. İşlemi gerçekleştiren uzman hekimin elektrotu, ultrasonu ya da gama dalgasını talamusun doğru yerine göndermesi gerekmektedir. Uygulama esnasında hastalar uyanıktır ve teste katılmaktadır. Bu sayede ciddi bir yan etkiye neden olmadan titremelerde hafifleme elde edilmektedir.
Hem ilaç tedavisi hem de cerrahi müdahaleler titreme hastalığını tedavi etmeye yönelik uygulamalar değildir ve sonrasında titremeler tekrar görülebilmektedir. Diğer tüm operasyonlarda olduğu gibi bu operasyonların bazılarında da çeşitli riskler bulunmaktadır. En yaygın riskler aşağıdakiler gibidir:
- Denge ve koordinasyonda kayıp
- Konuşma zorlukları
- Kollarda ya da ellerde hissizlik ya da karıncalanma hissi
Bu gibi risklerin görülmesi durumunda beyin pilinin ayarlarının değiştirilmesi ile görülen komplikasyonlar ortadan kaldır. Bu operasyonlar son derece hassas operasyonlardır ve deneyimli uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde nadir de olsa felç, beyinde kanama ve enfeksiyon gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Beyin Cerrahisi İstanbul’un tecrübeli hekimleri sayesinde sizde ya da ailenizde meydana gelen titreme hastalığının tedavisi noktasında önemli bir gelişim kaydedebilir, size özel tedavi ile yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.