Beyin Cerrahisi İstanbul
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak önderliğinde, Türkiye’nin deneyimli kadrosuyla tedavi sürecinizi planlayalım.
Sırt bölgesinde bulunan intervertebral disklerin fıtıklaşması sonucunda sırt fıtığı görülmektedir.

Sırt bölgesinde bulunan intervertebral disklerin fıtıklaşması sonucunda sırt fıtığı görülmektedir. Sırf fıtığında üst sırt bölgesinde giderek yayılan bir ağrı görülür. Ayrıca fıtığın ileri seviyelerde olması durumunda hissizlik de ortaya çıkmaktadır. Sırt fıtığı belirtileri genellikle fıtıklaşan diske bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Sırt bölümünde 12 omur bulunmaktadır. Bu 12 omur arasında yer alan disklerden herhangi birinin iç kısmının dışarı doğru çıkarak sinir köküne bası yapması sonucunda fıtık ortaya çıkar. Tedaviden önce sırt fıtığının neden oluştuğunu anlamak gerekmektedir.

Dejeneratif disk rahatsızlığı ya da sırtta fiziksel travma, sırt fıtığına yol açabilir. Dejeneratif disk rahatsızlığı diskin dış bölümünün zamanla aşınarak yırtılmasına neden olur. Bu da diskte fıtıklaşmaya yol açar. Sırta meydana gelen sert bir darbe sonrası fıtıklaşma da görülebilmektedir. Dejeneratif disk rahatsızlığında sırt fıtığı oldukça yaygın görülmektedir. Dejeneratif disk rahatsızlığına bağlı olarak çıkan sırt fıtığı genellikle 40 - 60 yaş arasındaki kişilerde görülmektedir.

Sırtın bir anda yüksek hızda güce maruz kalması da sırt fıtığına yol açabilmektedir. Travmaya bağlı fıtık genellikle daha genç kişilerde görülmektedir. Travmaya bağlı sırt fıtıklarında belirtiler giderek şiddetlenir. Sırt ağrısından bağımsız olarak fıtığın neden olduğunu anlamak önemlidir. Çünkü tedavi planlaması için teşhisin doğru bir şekilde konması gerekir.

Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri

Sırt fıtığı ameliyatının önemli bir kısmı ameliyata gerek kalmadan düzelmektedir. Bununla beraber cerrahi olmayan bazı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bu yöntemler ile sonuç alınamadığında sırt fıtığı mikrocerrahisi bir tedavi seçeneği haline gelmektedir.

Cerrahi olmayan yöntemlerde ilk seçenek dinlenmedir. Birkaç günlük dinlenmeden sonra hastalar gündelik hayata dönebilmektedir. Yürüyüş gibi hafif egzersizler de belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Diğer bir yöntem de ilaç tedavisidir. Narkotik ya da narkotik olmayan analjezik ilaçlar ile belirtiler kontrol altına alınabilmektedir. Narkotik analjezik ilaçlar sırt ağrısının çok fazla olduğu zamanlarda kısa süreli kullanım ile tercih edilmektedir. Hafif şiddetli durumlarda ise asetiminofen içerikli ağrı kesiciler yeterli olmaktadır.

Sırtta fıtıklaşan diskin yol açtığı enflamasyonun azaltılması için anti-inflamatuar ilaçlar da kullanılabilmektedir. İbuprofen, steroid ya da COX-2 inhibitörü gibi non-steoroid antiiflamatuar ilaçlar bunun için ilk tercih edilen ilaç türleridir. Bölgeye soğuk kompres yapılması da ağrının aşırı olduğu durumlarda kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Bazı hastalarda epidural steroid enjeksiyonu gibi antiinflamatuar enjeksiyonu da gerekli olabilmektedir.

Sırt Fıtığı Ameliyatı

Sırt fıtığı ameliyatı nadiren gerçekleştirilen bir operasyondur. Fıtıklaşmış diskin miyelopatiye, progresif nörolojik yetmezliklere ya da çok fazla ağrıya neden olması durumunda gerçekleştirilir. Bu belirtiler genellikle akut travmatik sırt fıtığı ve miyelopati ile görülmektedir. Ameliyat ile fıtıklaşan disk alınır ve diskin baskı yaptığı sinir kökü rahatlatılır.

Baskının ortadan kaldırılması için eskiden posterior laminektomi ameliyatı uygulanmaktaydı. Ancak bu ameliyatın omurilik retraksiyonu içermesi neden ile sonuçlar istenildiği gibi olmamaktadır. Ayrıca sırt fıtığına yol açan disklerin merkezde yer alan bileşenlerine omurilik retraksiyonu yapmadan ulaşmak mümkün değildir. Son yıllarda gelişen teknolojiler sayesinde sırt fıtığı ameliyatında da önemli ilerlemeler kaydedilmiştir .

Merkezi ve sentro-lateral fıtıklarda açık torakotomik yaklaşım uygulanabilmektedir. Bu yöntemde omurgaya ön taraftan, göğüs kafesi boşluğundan ulaşılır. Bu işlem son derece küçük kesilerde minimal invaziv bir şekilde yapılabilmektedir. Bu nedenle sırt fıtığı mikrocerrahisi olarak da adlandırılabilmektedir.

Lateral fıtıklı disklerde ise kostotransversektomi olarak da bilinen arkadan ve yandan yani posterolateral yaklaşım gerekmektedir. Bu işlemde bir kaburga kemiği alınır ve ameliyat omurun iki yanında uzanan çıkıntıdan disk alanına ulaşılır.

Sırt fıtığı ameliyatının miyelopati, vücudun alt bölgesinde aşırı zayıflık ve ameliyatsız tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınamayan sinir kökü ağrısı sonucunda uygulanması gerekmektedir.

Sırt fıtığı mikrocerrahisinde ameliyatı oldukça küçük kesilerden gerçekleştirilir. Bu sayede ameliyat esnasında ya da sonrasında çeşitli komplikasyonların görülmesi riski oldukça düşüktür. Ameliyat son derece gelişmiş görüntüleme yöntemleriyle yapıldığı için çevresel dokulara zarar verme riski de oldukça düşüktür.

Sırt fıtığı mikrocerrahisi gelişmiş yöntemlerden bir tanesidir. Hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran bu operasyonun uzmanlar tarafından yapılması son derece önemlidir. Beyin Cerrahisi İstanbul’un uzman ekipleri ile problemsiz bir şekilde tedavi olabilir ve gündelik hayatınızda hayat kalitenizi artırabilirsiniz. Hasta özelinde tedavi yaklaşımı belirleyen uzmanlarımız gelişmiş tıbbi tekniklerden yararlanmakta, tedavi komplikasyonları oluşma riskini minimize ederken başarılı sonuçlar alınmasını sağlayabilmektedir.

Randevu Talep Edin
Beyin ve sinir hastalığı şüpheniz ya da teşhisiniz varsa randevu almak için zaman kaybetmeyin.
Randevu Talep Et