Beyin Cerrahisi İstanbul
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak önderliğinde, Türkiye’nin deneyimli kadrosuyla tedavi sürecinizi planlayalım.
Parkinson Hastalığı Belirtileri ve Erken Teşhisin Önemi Nedir? Parkinson hastalığına dair tüm detaylar için web sitemizi ziyaret edin.

Parkinson hastalığı nörolojik bir hastalıktır ve sinir sistemini etkileyerek hareket kontrolü ile ilgili sorunlara yer açar. Hareket kontrolü problemleri yavaş hareket etme hali, titreme, kaslarda oluşan sertlik ve denge sorunları gibi belirtilerle karşımıza çıkabilir. En yaygın belirti olarak ortaya çıkan titreme hareketsiz hallerde el ve bacaklarda başlayarak vücudun diğer bölgelerine yayılabilir Stres, panik ve heyecan gibi durumlar titremeyi artırabilir. Kaslarda sertleşme görülerek gevşemesi zor bir hal alır. Denge problemleri ayakta durma güçlüğü yaşanabilir. Hareketler de istemsiz  yavaşlama aktivite süresini uzatabileceği gibi günlük işlerin tamamlanmasını da zor hale getirebilir. Parkinson yaşlı insanları etkileme eğiliminde bir hastalık gibi söylenir fakat genç yaşlarda da görülebilir.

Erken teşhis hayat kurtarır sözünü çoğu kez duymuşsunuzdur. Bunun bir örneği de Parkinson hastalığında erken tanı konulmasıdır. Gelin erken teşhisin önemini birlikte inceleyelim.

Parkinson henüz kesin tedavisi olmamakla birlikte erken teşhis edildiğinde  mevcut tedavi yöntemlerinden faydalanarak belirtiler kontrol altına alınır ve yaşam kalitesi arttırılabilir. Doğru teşhisle birlikte başlanan uygun tedavi planı, ilaç tedavisi, fiziksel terapi, beslenme düzeni ve yaşam tarzında ki değişiklikleri içerir. Hasta ve hasta yakını hastalık hakkında bilinçlendirilerek hastalığın ilerleyişi ve sepmtomları, psikolojik ve duygusal destek  hakkında bilgilendirebilir. Bu sayede hastalık etkileri ile daha kolay bir şekilde başa çıkarak yaşam kalitesi arttırılabilir.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson beyindeki dopamin adı verilen nörotransmitlerin eksikliği sonucu ortaya çıkmaktadır. Dopamin eksikliği sonucu sinir hücreleri arasında iletişim bozulur. Hareket kontrol ve koordinasyonunda bozukluklar ortaya çıkar.Non-motor belirtileri de gösterebilen parkinson, uyku bozuklukları, konuşma ve yutma güçlüğü, koku duyusunda zayıflama ve hafıza problemlerine yol açabilir. Ayrıca sadece fiziksel değil psikolojik olarak anksiyete ve depresyon gibi ruh hali değişimleri de olabilir. Parkinson ilerleyebilen bir hastalık olup semptomlar da zamanla kötüleşmeler olabilir. Başlarda hafif titreme ve hareket yavaşlaması şeklinde başlayıp zamanla belirgin hal alabilir. Bu neden erken tanı ve teşhisin önemi büyük ölçüde önemli olmakla birlikte erken tedavi ile birlikte hastalığın ilerlemesi yavaşlatılarak kontrol altına alınabilir.


Parkinson Hastaları İçin Risk Grupları

Parkinson hastaları için risk grupları genellikle yaşlılar olmakla birlikte genç yaşlarda da görülebilir olsa da  aile geçmişi, cinsiyet, yan etkisi olan ilaç kullanımı, toksinlere maruz kalmak da hastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

  • Genellikle yaşlı yetişkinleri etkileyen hastalık 60 yaş üstü bireylerde yaygın olarak görülür. Bu nedenle yaşlılar risk grubu altındadırlar.
  • Genetik yapılara dayanarak aile geçmişinde Parkinson hastalığı hikayesi olan bireylerde hastalık riski artmaktadır.
  • Tarımda kullanılan ilaçlar, pestisitler, ağır metal gibi kimyasal toksinlere maruz kalmak risk oluşturabilir.
  • Tam olarak sebebi kesinleştirilememekle birlikte Parkinson kadınlara göre erkeklerde daha yaygın olarak görülmektedir.
  • Bazı antiseptik ve mide ilacı kullanımı sonrası Parkinson semptomları ortaya çıkarak risk grubu oluşturabilir.


Dikkat Edilmesi Gereken Parkinson Belirtileri Nelerdir?

Sinir sisteminden kaynaklanan el, kol ve bacaklarda hafif titremeler ile başlayarak şiddetlenmeler gösterebilir. Hareketler de yavaşlama, yürümekte güçlük ve adımlarda küçülme görülebilir. Düğme ilikleme, ayakkabı bağcığını bağlamak, eşyaları tutmak da zorlanabilir. Yazı yazmada güçlük çekerek yazı boyutunda küçülmeler ve birbirine geçme durumu görülebilir. Özellikle boyun, omuz ve kalça bölgeleri olmak üzere kaslarda sertleşme ve gerginlik oluşabilir. Mimikler azalabilir. Denge problemleri yaratarak düşme sıklığı, ayakta durmak ve yürümede denge sağlamada güçlük çekilebilir. Psikolojik olarak anksiyete, depresyon, uykuya dalmakta güçlük ve düzensiz uyku düzeni olabilir. Ayrıca iştah azalmasıyla birlikte kilo kaybı da görülür. Parkinson hastalığı belirtilerine hakim olarak, erken teşhis ve tanı ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir.

İlginizi Çekebilir;

Parkinson Hastalığının Günlük Yaşantısına Olan Etkisi

Hareket kontrolünde karşılaşılan problemler, yürüme, giyinme, banyo yapma gibi temel aktiviteleri bile etkileyerek özgürlük kısıtlamasına sebep olabilir. Motor becerilerin de zayıflama ile yazı yazmak, küçük düğmelere basmak, anahtar çevirmek gibi hareketleri kısıtlanabilir. Konuşma ve yutma da zorluk çekilebilir. Konuşma hızı ve ses gücü azalarak netlik kaybolabilir. El titremeleri ve kas sertliklerinde eşyaları tutmak zorlaşarak günlük aktiviteleri gerçekleştirmek  zorlaşarak fiziksel ve psikolojik etkenlerle bireylerin hayatı etkilenebilir.


Parkinson Hastalığı İçin Erken Teşhisin Önemi

Parkinson ilerleyerek artan bir hastalıktır. İlerleyen semptomlarla ortaya çıkan hastalık teşhis süreci uzayabilir. Fakat erken teşhis hastalık ilerleyişini yavaşlatarak semptomları yöneterek artması önlenebilir. Erken teşhis ilaç tedavisini etkisini arttırır. Beyinde dopamin düzeyini arttıran ilaçlar hastalığın kontrole alınmasında katkı sağlar. Psikolojik yardım, hastalıkla benzer deneyim yaşayan insanlarla bir araya gelerek duygusal destek terapileri, mücadeleye yardım sağlar. Erken teşhis sayesinde hastalıkla başa çıkmak daha kolay hale gelir ve büyük ölçüde zaman kazanılır. Hastalık hakkında bilinçlenmek ve çevrede ki insanları bilinçlendirmek belirtileri fark etmeye yardım eder. Erken teşhis ayrıca hasta yaşam kalitesi arttırılabilir ve geleceği olumlu yönde etkiler.

Parkinson hakkında daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı inceleyin. 

Randevu Talep Edin
Beyin ve sinir hastalığı şüpheniz ya da teşhisiniz varsa randevu almak için zaman kaybetmeyin.
Randevu Talep Et