Omurilik Tümörleri
Omurilik tümörleri, omurilik içerisinde ya da yanında meydana gelen anormal doku büyümeleridir. İyi huylu tümörler bile çok ciddi nörolojik problemlere yol açabilmektedir. Tümörün büyüyerek omurilik üzerinde baskı oluşturması durumunda çeşitli problemler meydana gelir.
Omurilik hasarı kalıcı hale gelmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Intradural tümör olarak da bilinen bu tümörler omurilikte ya da omuriliği çevreleyen dura dokusunda meydana gelir. Omur kemiklerini etkileyen tümörlere ise vertebral tümör adı verilmektedir.
Omurilik tümörleri meydana geldiği yere göre üç farklı türe ayrılmaktadır. İntramedüller tümörler, omurilik dokusunun içinde meydana gelir. Gliyoma, astrositoma ve ependiyoma gibi çeşitli türleri bulunmaktadır. Ekstramedüller tümörler ise omuriliği çevreleyen dokuda ya da omurilikten çıkan sinir köklerinde meydana gelir. Bu tümörler omurilik üzerinde baskıya ve diğer problemlere neden olarak omurilik işlevini bozar. Omuriliği etkileyen ekstramedüller tümörler meninjiyoma, nörofibroma, schwannoma ve sinir kılıfı tümörleridir.
Vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen kanserler omuriliği çevreleyen destek dokularına ya da çok nadir olarak omuriliğin kendine sıçramaktadır. Omurilik tümörleri ağrıya, nörolojik problemlere ve bazı durumlarda felce yol açar. Bu tümörler hayati tehlikenin yanı sıra kalıcı kusurların oluşmasına da neden olabilmektedir. Omurilik tümörleri ameliyat, radyoterapi, kemoterapi ya da diğer ilaç tedavileri ile tedavi edilmektedir.
Omurilik Tümörü Belirtileri
Omurilik tümörleri zamanla yavaş yavaş büyüdüğü için belirtilerin ortaya çıkması aylar sürebilmektedir. Bazı çocuklarda büyüme ağrısı ile karıştırılabilir. Belirtiler çocuktan çocuğa değişiklik gösterir ve teşhis edilmesi çok zordur. Omurilik tümörleri yaygın olarak aşağıdaki belirtilere yol açar.
Kronik Ense ve Sırt Ağrısı
Omurilik tümöründe en sık görülen belirti ensede ve sırt bölgesinde geçmeyen ağrılardır. Ağrı genellikle tek bir bölgede görülebildiği gibi daha geniş bir alana da yayılabilmektedir. Ense ve sırt ağrısı spor kazası gibi küçük bir yaralanma sonrasında kendini gösterebilmektedir. Eğer çocuğunuz geçmeyen ya da giderek kötüleşen bir sırt ağrısından şikâyet ederse muayene için uzman bir hekime başvurmanız gerekmektedir.
Nörolojik Şikayetler
Tümörün büyümesi ve omurilik üzerinde baskı yapması ile çeşitli nörolojik şikayetler ortaya çıkmaktadır. İnce motor yeteneklerinde gerileme, kaslarda zayıflama, duyusal kayıp, hissizlik, bağırsak ve mesane kontrolünü kaybetme ve skolyoz gibi omurilik deformasyonu en sık görülen nörolojik şikayetlerdir. Skolyoz, omurilik tümörü olan çocukların 3’te 1’inde görülmektedir. Kas zayıflığı ise hastalık tedavi edilmediğinde felce neden olmaktadır.
Omurilik Tümörü Tedavisi
Omurilik tümörünün tedavisi temel olarak tümörün yerine, boyutuna ve türüne göre değişiklik göstermektedir. Metastaz yapmış olan omurilik tümörlerinin tedavisinde hedef ağrıyı azaltma, omurilik ve sinirlerin işlevini koruma ya da iyileştirme ile hastanın yaşam kalitesini yükseltmektir.
Henüz belirtiye yol açmayan ve farklı hastalıklar için yapılan uygulamalar esnasında kazara keşfedilen tümörlerde genellikle bir süre izleme yapma tercih edilmektedir. Küçük bir tümörün büyümemesi ya da çevre dokulara baskı yapmaması durumunda ameliyata ihtiyaç duyulmamaktadır.
Direkt olarak omurilikte ya da omurilik çevresinde meydana gelen tümörlerde ise belirti görülmesi durumunda mümkünse tümörün alınması gerekir. Bu ameliyat oldukça hassas bir ameliyattır ve multidisipliner bir yaklaşım gerekmektedir. Yeni teknikler ve geliştirilen yeni ekipmanlar sayesinde daha önce erişimi mümkün olmayan yerlerde meydana gelen tümörler bile günümüzde kolaylıkla temizlenebilmektedir. Mikrocerrahi ameliyatlarında kullanılan gelişmiş mikroskoplar tümör ile sağlıklı dokunun birbirinden ayrılmasını daha kolay hale getirmektedir.
Ameliyat esnasında omurilik ve diğer önemli sinirlerin işlevleri de takip edilmektedir. Bu sayede sağlıklı dokularda hasar oluşturma riski minimuma inmektedir. Bazı durumlarda yüksek frekanslı ses dalgaları ile tümörler küçük parçalara ayrılır ve bu parçalar vücut dışına daha kolay alınmaktadır.
Ancak son teknoloji ekipmanlar ve gelişmiş tekniklerle bile tüm tümörler temizlenememektedir. Tümörün tamamı alınamadığında ameliyat sonrasında radyoterapi ya da kemoterapi gibi yöntemlerden yararlanılır. Ameliyat sonrası iyileşme yapılan işleme bağlı olarak birkaç hafta ya da daha uzun sürebilmektedir. Operasyon sonrasında geçici duyu kayıpları ya da kanama gibi komplikasyonların görülmesi normaldir.
Omurilik tümörü ameliyatları çok hassas ameliyatlardır ve ameliyat esnasında omuriliğe verilebilecek bir hasar geri dönülmez kusurlara yol açabilmektedir. Bu nedenle ancak uzman ve tecrübeli bir ekip tarafından gerçekleştirilmelidir. Beyin Cerrahi İstanbul tecrübeli uzmanları ile omurilik tümörü tedavisinde önemli başarılar elde etmektedir.