Beyin Cerrahisi İstanbul
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak önderliğinde, Türkiye’nin deneyimli kadrosuyla tedavi sürecinizi planlayalım.
Omurga tümörleri, omurgada gelişen iyi ya da kötü huylu kitlelerdir. Genellikle sırt ağrısına neden olmaktadır.

Omurga tümörleri, omurgada gelişen iyi ya da kötü huylu kitlelerdir. Genellikle sırt ağrısına neden olmaktadır. Geçmeyen ve giderek kötüleşen sırt ağrısı durumlarında vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Özellikle daha önce kanser hastalığına yakalanmış ve tedavi olmuş kişilerde meydana gelen sırt ağrılarını dikkate almak gerekmektedir. İyi huylu ya da kötü huylu tümörler de kendi içerisinde ayrılmaktadır. Omurga tümörü tedavisi tümörün türü, yeri ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir.

Kötü Huylu Omurga Tümörleri

Kötü huylu omurga türleri vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen kanserin omurgaya sıçraması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ikincil omurga tümörleri olarak değerlendirilir. Direkt olarak omurgada gelişen kötü huylu tümörler ise birincil omurga tümörleridir. Üç farklı birincil omurga tümörü bulunmaktadır.

Ewing Sarkomu

Ewing sarkomu genellikle 4 - 15 yaş arası çocukları etkileyen agresif bir tümördür. Çocuklarda en sık rastlanan ikinci kemik kanseri türüdür. Ancak buna rağmen oldukça nadir görülmektedir. Çocukluk dönemi kanser vakalarının sadece %1’inde Ewing sarkomuna rastlanmaktadır.

Multipl Miyelom

Multipl miyelom kemik iliğini etkileyen bir kanser türüdür. Genellikle ileri yaştaki kişileri etkilemektedir. Multipl miyelom nadir görülen kanser türlerinden birisidir. Tüm kanserler içerisinde multipl miyelom vakaları yaklaşık %1 civarındadır.

Osteosarkom

Osteosarkom çocuklarda en sık görülen kemik kanseridir. Ortalama hasta yaşı 15’tir. Osteosarkom erkeklerde kızlara göre daha sık görülen bir kanser türüdür.

İyi Huylu Omurga Tümörleri

İyi huylu omurga tümörleri, omurgada meydana gelir ancak vücudun diğer bölgelerine sıçramaz. Ancak yine de ciddi problemlere yol açabilmektedir. Kronik sırt ağrısı, omurga eğriliği ve nörolojik hasar bu problemlerden bazılarıdır. Tümörün büyüyüp omurga üzerinde baskıya neden olması bazı ciddi problemlere yol açabilmektedir. Üç farklı iyi huylu omurga tümörü türü bulunmaktadır.

Hemanjiyom

Omurga hemanjiyomları genellikle omurganın alt bölümlerinde meydana gelmektedir. Hemanjiyom çoğunlukla herhangi bir belirtiye neden olmaz. Farklı bir hastalığın teşhisi sırasında kazara teşhis edilmektedir. İnsanların %10’unda hemanjiyom olduğu düşünülmektedir.

Osteoblastom

Osteoblastom genellikle genç yetişkinlerde görülen bir tümör türüdür. Çok hızlı bir şekilde büyüyen osteoblastomun ana belirtisi ağrıdır. Çok nadir bir şekilde görülmektedir. Birincil kemik tümörlerinin %1’inden azı osteoblastomdur.

Osteoid Osteom

Osteoblastomdan daha küçük olan osteoid osteom tümörleri genellikle 4 - 25 yaş arasındaki kişilerde görülmektedir. Özellikle gece saatlerinde oldukça ciddi ağrılara sebep olmaktadır. Ayrıca erkeklerde daha sık görülen bir tümör türüdür. Hatta erkeklerde kadınlara göre üç kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir.

Omurga Tümörleri Nedenleri ve Belirtileri

Birincil omurga tümörlerinin büyük bir kısmının neden olduğu bilinmemektedir. Kansere neden olan ajanlara maruz kalmanın birincil omurga tümörü riskini artırdığı düşünülmektedir. Ayrıca aileler arasında sıkça görüldüğü için omurga tümörlerinde genetik faktörlerin de etkili olduğu düşünülmektedir.

En yaygın görülen omurga tümörleri belirtileri arasında sırt ağrısı, yürümede zorlanma, bağırsak ve mesane kontrolünü yitirme, özellikle ayaklarda kas zayıflığı ve his kaybı gibi belirtiler yer almaktadır. Bazı kişilerde mesane ve bağırsak kontrolü ya da işlevi bozulmaktadır. Tümörün sinir üzerine baskı yaptığı durumlarda ise omurga tümörüne bağlı gelişen felç de görülen belirtilerden bir tanesidir.

Omurga Tümörü Teşhisi Nasıl Konur?

Omurga tümörü teşhisi son derece önemlidir çünkü birincil omurga tümörleri neden oldukları belirtiler ve daha sık görülmesi nedeniyle dejeneratif omurga hastalıklarıyla sıklıkla karıştırılabilmektedir.

Omurga tümörünün teşhis edilebilmesi için genellikle nörolojik muayene gerekmektedir. Muayene sonuçlarına göre kesin teşhisin konabilmesi için çeşitli görüntüleme yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Serebrospinal sıvı tahlili, omurga röntgeni, bilgisayarlı tomografi, MR ve miyelogram gibi ek prosedürler ile kesin tanı mümkün olabilmektedir.

Tedavi Yöntemleri

Omurga tümörlerinde tedavi yöntemi tümörün yerine ve büyüklüğüne göre değişir. Ayrıca kötü huylu tümörlerin tedavisinde de farklılıklar olabilmektedir. En yaygın olarak başvurulan tedavi yöntemleri ilaç tedavisi, radyoterapi, kemoterapi ve ameliyattır.

İlaç tedavisinde kortikosteoroidler kullanılmaktadır. Bazı durumlarda kemoterapi ve radyoterapi kombine bir şekilde uygulanabilmektedir. Benzer bir şekilde ameliyat öncesinde ya da sonrasında ve genellikle tümörün tamamının çıkarılamadığı durumlarda ek kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.

 

Omurga tümörleri geliştiği yerler açısından oldukça ciddi risk teşkil etmektedir. Bu nedenle hastanın detaylı bir şekilde muayene edilip en doğru tedaviyi alması gerekmektedir. Beyin Cerrahisi İstanbul’un alanında uzman hekimleri ile en yararlı ve etkili tedaviyi almak mümkündür.

Randevu Talep Edin
Beyin ve sinir hastalığı şüpheniz ya da teşhisiniz varsa randevu almak için zaman kaybetmeyin.
Randevu Talep Et