Göze Baskı Yapan Beyin Tümörleri Nelerdir?

Beyin Cerrahisi İstanbul
PAYLAŞ

Beyin tümörleri çeşitli görme problemlerine yol açabilmektedir. Özellikle beynin görme işlevini yerine getiren bölgede meydana gelen tümörler görme problemlerine yol açabilmektedir. Bununla birlikte göze yakın bölgelerde gelişen tümörler göz üzerinde baskıya yol açar. Beyin tümörleri genellikle bulanık görme, çift görme, anormal göz hareketleri, ışık hassasiyetleri ve görme kaybı gibi problemlere yol açar. 

Beyin Tümörleri Gözü Nasıl Etkiler?

Görme problemleri genellikle tümörün, beynin bir bölümüne baskı yapması sonucunda ortaya çıkar. Beyinde gözden gelen bilgileri işleyen bölüme oksipital lob adı verilmektedir. Oksipital lob ve çevresinde meydana gelen tümörler görme problemlerine yol açabilmektedir. Beyin kökünü etkileyen bazı tümörler de çift görmeye yol açmaktadır. Bunların dışında beyin tümörünün optik sinirlere baskı yapması, kafatası içindeki basıncın gözün arka kısmında yer alan optik diskin şişmesine yol açması gibi sorunlar meydana geldiğinde göz problemleri ortaya çıkar. Son olarak gözler ile oksipital lobun arasında yer alan nöral bağlantılardan herhangi birini işgal eden veya zorlayan beyin tümörleri görme alanında kör noktaların oluşmasına neden olarak görme kaybına yol açar. 

Beyin Kanseri Körlüğe Neden Olur mu?

Beyin tümörünün optik sinir üzerinde baskı yapması sonucunda körlük oluşabilmektedir. Hastalar için bu durum genellikle bir görme bozukluğu olarak başlar ve zamanla ilerler. Tümör sonucunda gözde genellikle ilk olarak bulanık görme problemi ortaya çıkar. Sonrasında çift görme ve gözde kör noktalar meydana gelir. Tümör büyüdükçe optik sinirlere yaptığı baskı artar ve sonucunda görme kaybı ortaya çıkar. Beyin tümörü teşhis edilen kişilerin uzman bir göz doktoruna da muayene olması tavsiye edilmektedir.

Beyinde oluşan tümörler görme problemlerine sebep olabilir. Parkinson hastalığının tedavisi için uygulanan beyin pili ameliyatı riskleriarasında görme bozukluğu gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Görme sorunlarına yol açabilen beyin tümörü çeşitleri ve diğer sebepler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Meningioma: Beyin zarında oluşan bu tümör tipi optik sinire baskı yapabilir.

  • Glioma: Optik sinir bölgesinde ortaya çıkan tür, görme problemlerine yol açabilir.,

  • Kraniyofaringioma: Hipofiz bezi üzerine ya da çevresine yerleşen tümör çeşidi, optik sinire baskı yaparak görme bozukluğuna yol açabilir.

  • Optik gliom: Optik sinir hattı boyunca büyüyen tümör türü, sinirde sıkışmaya sebep olarak görme bozukluğuna sebep olabilir.

  • Beyin pili ameliyatı: Beyin pili ameliyatı risklerisöz konusu olduğunda; uygulanan işlem, göz sinirlerine zarar verebilir.

Görme Bozuklukları Hangi Beyin Tümöründe Görülür?

Görme bozuklukları, optik sinir hattının baskılanması sebebiyle oluşur. Beyin tümörü çeşitleri arasında yer alan Meningioma, Glioma, Kraniyofaringioma, Optik gliom ve Hipofiz adenomları üzerinde görülen tümörler, optik sinir hattına yakın yerlerde yer alır.

Beyin Tümörü Nereye Baskı Yapar?

Beyinde oluşan tümörler, yerleştikleri yere göre farklı alanlara baskı yapar. Tümörün çapı büyüdükçe etrafında daha fazla baskıya sebep olur. Göz ve göz sinirleri çevresinde oluşan tümörler bu alana baskı yapar.

Beyin Tümörü Görme Bozukluğu Yapar mı?

Beyin pili ameliyatı riskleriarasında yer alan görme bozukluğuna, beyin tümörleri de sebep olabilir. Göz sinirlerinin yakınında yerleşen beyin tümörleri bulunduğu alanda baskı yaratarak görme bozukluklarına neden olabilir.

Beyinde Tümör Göze Zarar Verir mi?

Beyinde oluşan tümörler, göz sağlığına olumsuz yönde etki edebilir. Göz sinirleri ya da görsel kontekse baskı yapan tümörlerin yanı sıra beyin içindeki genel baskıyı artıran hastalıklar da göze zarar verebilir. Bu hastalıkların tedavisi sırasında uygulanan yöntemler de görme bozukluklarına yol açabilir.

Beyin pili ameliyatı bu tedavi yöntemlerinden biri. Beyindeki hareketsiz bölgeye verilen elektrik akımıyla beynin o bölgesi canlandırılmaya çalışılır. Beyin pili ameliyatı riskleriiçinde; uygulanan bu akımların göz sinirlerine zarar verme olasılığı da bulunur. Gözünüzde oluşan herhangi bir görme kaybı veya görme bozukluğu durumunda kesin tanı için uzaman hekime danışmanız sağlığınız açısından kritik öneme sahip.

Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur?

Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir. Parkinson hastalığının tedavisinde uygulanan beyin pili ameliyatı risklerisıralandığında; bunlar arasında da görme bozuklukları yer alır. Beyin pili ameliyatı risklerive tedaviyle ilgili diğer bilgiler için mutlaka doktorunuza danışın.


Beyin Cerrahinde Türkiye’nin en seçkin kadrosu
HAKKIMIZDA