Beyin Cerrahisi İstanbul
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak önderliğinde, Türkiye’nin deneyimli kadrosuyla tedavi sürecinizi planlayalım.
Vagal sinir stimülasyonu olarak da bilinen epilepsi pili, vagal sinirin uyarılması için elektrik dalgası vermektedir.

Vagal sinir stimülasyonu olarak da bilinen epilepsi pili, vagal sinirin uyarılması için elektrik dalgası vermektedir. Vücudun iki tarafında da birer vagal sinir bulunmaktadır. Bu sinirler beyin sapından boyuna ve göğüs bölgesinden karına kadar uzanır.

Vagal sinir uyarımı, sinirlerdeki aktiviteyi değiştiren bir nöromodülasyon tedavisidir. Epilepsi pili vagal sinirden çok hafif bir elektrik dalgası yollar. Bu dalga beyin sapından beynin diğer bölgelerine yayılarak beyin hücrelerinin çalışmasını değiştirir.

Epilepsi pili çalışma mantığı olarak neredeyse kalp pili ile aynıdır. Diğer tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı ilaca dayanıklı epilepsi hastalarında kullanılmaktadır. Vagal sinir stimülasyonu son yıllarda depresyon ve felç tedavilerinde de denenmektedir.

Vagal Sinir Nedir ve Ne İşe Yarar?

Vagal sinir, beyin ile boyun, baş ve göğüsün gibi farklı bölgeler arasında elektrik sinyali taşıyan 12 çift kafatası sinirinden bir tanesidir. Bu sinirler vücudun işlevlerini kontrol eder. Vagal sinir onuncu kafatası siniridir ve bu sinirler arasında en uzun olanıdır. Boyun, kalp, akciğerler ve karın bölgesini beyne bağlamaktadır.

Vagal sinirin uyarılmasının tam olarak nasıl işe yaradığı henüz bilinmemektedir. Ancak bu sinir beyin için çok ciddi bir otoyol görevi görmektedir. Uyarım ile sinir beynin geniş bir kısmına elektrik enerjisi gönderir. Bu da nöbete neden olan beyin aktivitesini bozarak nöbeti engellemektedir. Bir diğer teori de sinirin uyarılması sonucunda beyin nöbeti engelleyen özel bir kimyasal salgılanmasıdır. Bu şekilde nöbetin önüne geçilmiş olur.

Epilepsi Pili Kimler İçin Uygundur?

Epilepsi tedavisi tercih edilen bazı kişilerde nöbetler engellenememektedir. Bu durum ilaca dayanıklı epilepsi olarak değerlendirilir. Diğer taraftan bazı kişilerde ise dayanılmaz yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Epilepsi tedavisinde bir diğer seçenek de beyinde nöbetlere neden olan bölümün çıkarılmasıdır ancak bu ameliyat herkes için uygun bir tedavi yöntemi değildir. Bu gibi durumlarda epilepsi pili oldukça etkili bir çözüm sunmaktadır.

Epilepsi Pili Nasıl Yerleştirilir?

Epilepsi pili genel anestezi ile yerleştirilmektedir. Bozuk para büyüklüğünde olan bir cihaz göğsün üst bölümünden cilt altına yerleştirilir. Uyarıcı cihaz ince bir tel ile vagal sinire yerleştirilen elektroda bağlanır. Bunun için boyun bölgesinde ufak bir kesi açılması gerekmektedir.

Yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra cihaz düzenli aralıklarla elektrik şokları göndermeye ayarlanır. Bununla beraber akım da yavaş yavaş artırılır. Operasyon tamamlandıktan sonra açılan kesiler kapatılarak hasta uyandırılır.

Pil her ne kadar düzenli aralıklarla akım gönderse de hastalara bir de mıknatıs verilmektedir. Mıknatıs uyarıcı cihaza yaklaştırıldığında elektrik akımı yaratır ve bu sayede nöbet engellenmiş olur. Tamamen engellenmese bile nöbetlerin oldukça hafif şiddetli atlatılmasını sağlar.

Epilepsi pili ek bir tedavi yöntemidir. Yani beraberinde aktif olarak başka bir epilepsi tedavisinin daha devam etmesi gerekir. Genellikle ilaç tedavisi ile birlikte kullanılır. Epilepsi pili ile çok düşük dozlarda ilaç yeterli olmaktadır.

Epilepsi Pilinin Yan Etkileri Nelerdir?

Epilepsi pili bazen çeşitli yan etkilere yol açmaktadır. Bu yan etkiler sadece sinir uyarıldığında oluşur. Genellikle oldukça hafiftir ve zaman içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar. En yaygın görülen yan etkiler aşağıdaki gibidir.

  • Ses kısıklığı
  • Öksürme
  • Boğaz ağrısı
  • Ensede karıncalanma hissi
  • Yutkunmada zorlanma
  • Baş ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Uyku problemleri

Epilepsi Pilinin Özellikleri

Hastaların pil yerleştirildikten 48 saat sonra günlük yaşantılarına dönmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ameliyatta kullanılan dikişler kendiliğinden eriyen türde dikişlerdir bu nedenle ameliyattan sonra dikiş alınmasına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Epilepsi pili, epilepsi hastalığını tedavi etmez ve nöbetlerin tamamen ortadan kalkmasını sağlamaz. Epilepsi pili yerleştirilen hastaların ilaç kullanımına devam etmesi gerekmektedir. Epilepsi pilinin amacı epilepsi nöbetlerinin sayısını, süresini ve şiddetini düşürmeye yöneliktir. Yapılan araştırmalara göre epilepsi pili görülen nöbet sayısını %50 oranında düşürmektedir.

Epilepsi pili, nöbetten sonra normale dönüş süresini de kısaltmaktadır. Pilin kullanım ömrü 4 - 7 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Pilin ömrü bittiğinde lokal anestezi ile göğüs bölgesine küçük bir kesi yapılır ve buradan pil değiştirilir. Pil değişikliği sonrasında 1 saat içerisinde hastalar taburcu edilmektedir.

Beyin Cerrahisi İstanbul ekibi, epilepsi pili tedavisinde uzun yıllara dayanan bir tecrübeye sahiptir. İlaca dayanıklı epilepsi probleminiz varsa küçük bir operasyonla hayat kalitenizin önemli ölçüde artmasını sağlayabilirsiniz.

Randevu Talep Edin
Beyin ve sinir hastalığı şüpheniz ya da teşhisiniz varsa randevu almak için zaman kaybetmeyin.
Randevu Talep Et