Beyin Cerrahisi İstanbul
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak önderliğinde, Türkiye’nin deneyimli kadrosuyla tedavi sürecinizi planlayalım.
Distoni, kasların istemsiz bir şekilde kasılmasına yol açan hareket bozukluğudur. Bu kasılmalar genellikle bükülmeye yol açan ve tekrar eden kasılmalardır. Kasılmalar genellikle çok ağrılı olmaktadır.

Distoni, kasların istemsiz bir şekilde kasılmasına yol açan hareket bozukluğudur. Bu kasılmalar genellikle bükülmeye yol açan ve tekrar eden kasılmalardır. Kasılmalar genellikle çok ağrılı olmaktadır. Distoni tek bir kasta görülebildiği gibi bir grup kasta ya da tüm kaslarda görülebilmektedir.

Belirtileri arasında titreme, ses problemleri ve ayak sürüme yer alır. Belirtiler sıklıkla çocukluk döneminde görülmeye başlar. Ergenlik ya da erken yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilmektedir. Bazen hastalık hafif seyretmektedir. Ancak bazı hastalarda zaman geçtikçe daha kötü hale gelir.

Distoni genetik miras olarak geçebildiği gibi başka hastalıklar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre distoni, beynin kas kasılması mesajlarını kontrol eden kısmında ortaya çıkmaktadır. Distoninin herhangi bir tedavisi yoktur ancak ilaç tedavisi, ameliyat, fizik tedavi ve diğer tedavi yöntemleriyle kas spazmları ve ortaya çıkan ağrı hafifletilmeye çalışılır.

Distoni Vücudu Nasıl Etkiler?

Distoni, beynin kas kontrolünü etkileyen bir sağlık problemidir. Hastalık sonucunda kaslar ya da kas grupları farklı şekilde etkilenir. Bunun tam olarak neden ve nasıl olduğu bilinmemektedir. Yorgun, stresli, kafein ya da alkol tüketmiş kişilerde distoninin etkileri çok daha kötü bir şekilde görülmektedir.

Distoni genetik mutasyon sonucunda beynin bazı bölümlerinin çalışma biçiminin farklılaşması sonucu ortaya çıkabilir. Bu durumdan etkilenen hücreler yanlış bir biçimde çalışır ve hatalı sinyaller göndererek distoni etkilerinin görülmesine yol açar. Distoni aynı zamanda çeşitli yaralanmalar ya da beyin işlevini etkileyen sağlık problemleri sonucunda da görülebilmektedir. Bu nedenlerin bazıları görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilebilmektedir.

Distoni Belirtileri

Distoninin birincil belirtisi kontrolsüz kas hareketleridir. Bu kas hareketleri genellikle aşağıdaki özellikleri taşır.

  • Rahatsız edici, ağrılı, elektrik çarpması hissine benzer kasılmalar
  • Tekrarlayan kasılmalar
  • Birkaç saniye, dakika ya da aylarca süren kasılmalar
  • Burularak ya da gerilerek kişinin farklı bir postüre bürünmesine yol açan durumlar
  • Distoniden etkilenen kasların kullanılması sonucunda problemin daha da kötüleşmesi

Bazı belirtiler ise distoninin vücutta meydana geldiği yere göre değişiklik gösterebilmektedir. Temel olarak beş farklı belirti bulunmaktadır.

  • Merkezi distoni
  • Segmentli distoni
  • Çok merkezli distoni
  • Hemidistoni
  • Genel distoni

Merkezi distoni vücudun sadece bir kısmını etkiler. Genel distoni ile karşılaştırıldığında 10 kat daha yaygın görülür. Çoğunlukla göz kapağı, çene, el ve bilek bölgesinde meydana gelmektedir.

Segmentli distoni ise yan yana duran iki ya da daha fazla bölümün işleyişini etkileyen distoni türüdür. Yüz, baş ve boyun ya da kol ve el gibi bölgelerde görülür.

Çok merkezli distoni ise vücudun birbirinden bağımsız iki farklı bölgesinde meydana gelen distoni türüdür. Örneğin her iki elde meydana gelen distoni, çok merkezli distoni türüne örnek olarak gösterilebilir.

Hemidistoni ise vücudun sadece bir yanını etkileyen distoni türüdür. Hemidistoni genellikle felç sonrasında görülmektedir.

Genel distoni ise ayaklarda ya da vücudun tamamında görülen distoni türüdür. Merkezi distoni zamanla ilerleyerek genel distoniye yol açabilmektedir.

Distoni Tedavisi

Temel olarak distoni tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastaların iyileşmesini sağlamak mümkündür. Bu, hastalığın altına yatan nedene ve ortaya çıkan belirtilere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı genel tedavi yöntemleri bulunur. Bu yöntemler hastanın durumuna bağlı olarak tercih edilmektedir.

Distoni tedavilerinden birisi derin beyin uyarımıdır. Bu tedavi de ameliyatla beyne elektrotlar yerleştirilir. Bu elektrotlar göğüs bölgesinde cilt altına yerleştirilen bir cihaza bağlanır. Bu cihaz hafif elektrik akımı sağlayarak distoni belirtilerinin hafiflemesini sağlar. Derin beyin uyarımı distoni tedavisinde en yararlı cerrahi yöntemlerden birisidir.

Rahatsızlığın nedenine bağlı olarak ilaç tedavisi ile de sonuç elde edilmesi mümkündür. Bazı durumlarda farklı ilaçların kombine biçimde kullanılması gerekebilir.

Distoni de bir diğer tedavi yöntemi ise fizik terapi ve konuşma terapisidir. Bu terapiler genellikle hastaların duruma uyum sağlamasını sağlamaya yönelik terapilerdir.

Distoni yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bir sağlık problemidir. Ancak uygulanacak doğru tedavi yöntemi ile kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Beyin Cerrahi İstanbul’un tecrübeli ekibi sayesinde bu problemleri geride bırakabilirsiniz.

Randevu Talep Edin
Beyin ve sinir hastalığı şüpheniz ya da teşhisiniz varsa randevu almak için zaman kaybetmeyin.
Randevu Talep Et