Beyin Cerrahisi İstanbul
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak önderliğinde, Türkiye’nin deneyimli kadrosuyla tedavi sürecinizi planlayalım.
Dar kanal, omurgadaki boşlukların daralması anlamına gelmektedir. Meydana gelen daralma omuriliğe ya da omurlar arasında sinir köklerine baskı yapar.

Dar kalan, omurgadaki boşlukların daralması anlamına gelmektedir. Meydana gelen daralma omuriliğe ya da omurlar arasında sinir köklerine baskı yapar. Genellikle yaşlanmayla birlikte omurgada meydana gelen değişimler dar kanala neden olmaktadır. Dar kanal belirtileri arasında bel ve boyun ağrısı, ayaklarda ve kollarda karıncalanma hissi ve zayıflık görülmektedir. Dar kanalda rahatsızlığın durumuna göre tedavi için farklı yöntemlerden yararlanılır.

Omurun içerisinde mesafenin azalması, omurilik ya da sinirler için daha az alan anlamına gelmektedir. Mesafenin daralması omurilikte ya da sinirlerde irritasyon ya da baskıya yol açar. Bu durum zamanla sırt ağrısına ve siyatiğe neden olur. Dar kanal zaman içerisinde gelişen bir sağlık sorunudur. Genellikle osteoartrit hastalarında ve ileri yaştaki kişilerde görülmektedir.

Zaman içerisinde meydana gelen yıpranma ve aşınma da dar kanala neden olabilir. Dar kanalın zamanla yıpranmaya bağlı meydana gelmesi nedeniyle belirtiler de uzun sürede ortaya çıkmaktadır. Kanal daralması olan kişiler farklı sebeplerde yapılan muayenelerde kazara teşhis edilebilmektedir. Kanal daralmasının meydana geldiği yere göre bacaklarda, kollarda, ellerde ya da ayaklarda ağrı, hissizlik, karıncalanma ya da güç kaybı ortaya çıkabilmektedir.

Dar kanal omurgada herhangi bir yerde meydana gelebilmektedir. Ancak daralmanın en sık görüldüğü bölgeler bel bölgesini oluşturan lumbar kanal bölümü ve boynu oluşturan servikal bölümdür.

Dar Kanal Belirtileri Nelerdir?

Kanal daralmasının başlarında hastalarda herhangi bir belirti görülmemektedir. Zaman içerisinde hastalıkla beraber belirtiler de giderek kötüleşir. Dar kanal belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bununla beraber belirtiler bazı kişilerde zaman zaman görülür ve bir süre sonra ortadan kalkar. Kaymanın bel bölgesinde meydana geldiğinde görülen belirtiler ile boyun bölgesinde meydana geldiğinde görülen belirtiler farklılık gösterir.

Belde dar kanal belirtileri;

  • Belde ağrı, yanma hissi, elektrik çarpması hissi ya da hassasiyet,
  • Kalçalardan başlayıp bacağa ve ayağa doğru devam eden siyatik ağrısı,
  • Bacakların birinde ya da her ikisinde krampa yol açan ağırlık hissi,
  • Kalçalarda, bacaklarda ya da ayakta hissizlik ya da karıncalanma hissi,
  • Bacakta ya da ayakta zayıflık,
  • Uzun süre ayakta durulduğunda artan ağrı,
  • Hafif öne eğilince ya da oturunca ağrının hafiflemesi,
  • Mesane ya da bağırsak kontrolünün kaybedilmesi olarak sıralanabilir.

Boyunda dar kanal belirtileri;

  • Boyun ağrısı
  • Bacaklarda, kollarda, ellerde ya da ayaklarda his kaybı
  • Bacaklarda, kollarda, ellerde ya da ayaklarda zayıflık
  • Sakarlık
  • Dengede duramama
  • Kalemle yazı yazmada ya da düğme iliklemede zorlanma
  • Mesane ya da bağırsak kontrolünün kaybedilmesi olarak sıralanabilir

Dar kanal nadiren de olsa omurganın orta sırt bölümünde de görülmektedir. Bu bölümdeki meydana gelen kanal daralması belirtileri ise karın bölgesinde ve altında ağrı, hissizlik, karıncalanma ve zayıflık ile birlikte dengede duramamadır.

Dar Kanal Tedavisi

Dar kanalda meydana gelen belirtilere ve belirtilerin şiddetine bağlı olarak farklı dar kanal tedavileri uygulanabilmektedir. Genellikle ilk olarak cerrahi olmayan yöntemler tercih edilmektedir. Sıcak ya da soğuk kompres ve egzersiz bunlardan bazılarıdır. Dar kanalın neden olduğu ağrıların kontrol altına alınabilmesi için ibuprofen, naproksen ya da asetaminofen gibi non steroid anti-inflamatuar ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır.

Gündelik hareketleri yerine getirmekte zorlanan kişilerde ise fizik tedavi tercih edilmektedir. Fizik tedavi hareketliliği iyileştirmekle beraber aynı zamanda sırt ve karın kaslarının güçlenmesini sağlayarak problemin ilerlemesine de engel olmaktadır. Bunların dışında enflamasyonu ve ağrıyı düşürmek için kortikosteroid enjeksiyonu dar kanal hastalığının tedavisinde tercih edilen cerrahi olmayan bir başka yöntemdir.

Cerrahi Yöntemler

Cerrahi olmayan yöntemlerin işe yaramaması ya da problemin kötüye gitmesi durumunda dar kanal tedavisi için cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

Dar kanal tedavilerinde en sık uygulanan cerrahi yöntem laminektomidir. Bu işlemde omurun bir parçası olan lamina alınır. Ayrıca bazı bağ dokulara ve varsa kemik çıkıntılarına da laminektomi ile müdahale edilir. Bu operasyonla omuriliğe ve sinirlere yer açılarak dar kanalın neden olduğu belirtiler hafifletilir. Laminanın sinir üzerinde en çok baskıya neden olduğu bölümünün çıkarılması laminotomidir. Laminotominin boyunda meydana gelen kanal daralmalarında uygulanması ise laminoplasti olarak adlandırılmaktadır.

Omurda sinir köklerinin bulunduğu alana foramen adı verilmektedir. Bu bölgedeki kemiğin ya da diğer dokuların alınarak sinir köklerine daha fazla alan açılması foraminotomidir. Bu ameliyatlar omurga bölgesinde yapılan ciddi operasyonlardır ve çok hassas bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Beyin Cerrahisi İstanbul’daki uzman ve tecrübeli ekibi sayesinde kanal daralması problemi olan kişilere en etkili tedavi planlamaları yapıyor, bu sağlık sorunun yaşam kalitesini azaltmasına engel oluyor

Randevu Talep Edin
Beyin ve sinir hastalığı şüpheniz ya da teşhisiniz varsa randevu almak için zaman kaybetmeyin.
Randevu Talep Et