Boyun Fıtığı Cerrahisi
Boyun fıtığı bazı durumlarda hiçbir belirtiye neden olmamaktadır. Bazı durumlarda ise farklı türde ağrılara yol açabilmektedir. Bu ağrılar ense bölgesinde hafif ağrıdan kollarda ve ellerde elektriklenmeye benzer ağrılara kadar değişiklik göstermektedir. Fıtığın şiddetli olduğu durumlarda kollarda ve ellerde his kaybı ve zayıflık ortaya çıkar. Boyun fıtığı bir travma ya da boyun yaralanması ile oluşabilir. Belirtileri ise genellikle spontane bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
Boyun fıtığı genellikle bir tarafta daha şiddetli bir şekilde hissedilmektedir. Belirtiler genellikle fıtığın meydana geldiği diske ve üzerinde baskı yaptığı sinir köküne göre değişiklik gösterir. Çok nadir olarak her iki kolda ve vücudun alt tarafında karıncalanma, hissizlik ve zayıflık görülür. Boyun fıtığında mesane ve bağırsak kontrolünün kaybedilmesi çok nadir olarak görülmektedir ancak görülme riski hiç yok değildir.
Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur?
Omurgada altı adet intervertebral disk bulunmaktadır. Her bir disk, iki omurun arasındadır ve burada bir yastık görevi görerek başın ve boynun yükünü dağıtır. Bir disk iki basit bileşenden oluşmaktadır.
Diskin sağlam dış katmanı annulus fibrosus olarak adlandırılır. Bu kısım yumuşak iç katmanı koruyacak kadar güçlü kolajen liflerinden oluşmaktadır. Omurgaya binen ağır yüklerin kaldırılmasını ve şokları emmeye yarar. İç kısmında ise jel benzeri nucleus pulposus bulunur. Bu kısım mukoprotein jelde asılı duran ve annulus fibrosus tarafından çevrelenen gevşek bir lif ağıdır. Bu yapı çeşitli hareketler için esneklik sağlamaktadır.
Fıtık, korucuyu dış katmanın bir kısmının ya da tamamının yırtılması ve içerisindeki yumuşak dokunun bu dış katmandan taşmasıyla oluşur. Yumuşak iç katmanın içerisinde enflamasyona neden olan proteinler bulunur fıtık ile beraber bu proteinlerin diskten yakındaki sinir köküne sızması durumunda ağrı ortaya çıkar. Çok nadir olarak disk içeriği omuriliğe doğru sızar.
Boyun Fıtığının Meydana Geldiği Yerler
Boyun bölgesinde 7 omur bulunmaktadır. Bunlar C1 ve C7 arasındaki omurlardır. İntervertebral diskler omurların arasında yer alır. C5 - C6 omurları arasında yer alan disk fıtıklaştığında C6 omurunda bulunan sinir köküne baskı yapar. Baskının meydana geldiği sinir köküne göre ortaya çıkan belirtiler ve belirtilerin yeri değişir.
C4 - C5 diskinin fıtıklaşması omuzda karıncalanma ve ağrı hissine yol açar. C5 - C6 diskinin fıtıklaşması ile elin başmak tarafında belirtiye neden olur. C7 sinir kökünde baskı oluşması elde ve özellikle orta parmakta belirtiler görülür. Boyun fıtığı en yaygın olarak bu omurlar arasında görülmektedir. C8 sinir kökünde meydana gelen baskı ise ön kolun dış kısmında ve serçe parmak tarafında belirtilere yol açar.
Boyun Fıtığı Cerrahisi
Boyun fıtığının yol açtığı belirtilerin 6 - 12 haftadan daha uzun sürmesi durumunda cerrahi olmayan tedavi yöntemleri başarısız olarak kabul edilir ve boyun fıtığı ameliyatı gerekmektedir. Ameliyatta sinir köküne baskı yapan disk alınmaktadır. Farklı boyun fıtığı ameliyatları bulunmaktadır. Bunları anterior servikal diskektomi ve spinal füzyon, servikal yapay disk protezi ve posterior servikal diskektomidir.
Kısaca ACDF olarak adlandırılan anterior servikal diskektomi ve spinal füzyon ameliyatı en yaygın gerçekleştirilen boyun fıtığı ameliyatıdır. Bu ameliyatta boynun ön kısmından birkaç santimlik kesi yapılır ve fıtıklaşan disk bu kesinde alınır. Disk çıkarıldıktan sonra bitişik omurların sonunda birlikte büyümesi ve kaynaşması için disk alanı boşluğu ayarlanır. Ek stabilizasyon ve füzyonun daha başarılı olabilmesi için greftin önüne plaka eklenmesi gerekebilmektedir.
Boyun fıtığı cerrahisinde tercih edilen yöntemlerden birisi de yapay servikal disk protezi yerleştirmektedir. Bu işlem anterior servikal diskektomi esnasında gerçekleştirilebilmektedir. Ardışık omurların kaynaması yerine iki omur arasına yapay disk yerleştirilir. Bu yapay disk orijinal diskin işlevini yerine getirir.
Posterior servikal diskektomi operasyonu ise bir diğer boyun fıtığı cerrahisi türüdür. Bu ameliyat posterior lumbar diskektomiye oldukça benzer bir yöntemdir. Fıtıklaşan diske, sinirlerin spinal kanaldan çıkmak için içerisinden geçtiği tünel olan nöral foramene lateral olarak yaklaşım sağlayan bir operasyondur. Posterior servikal diskektomi, anterior servikal diskektomiden daha zorlu bir operasyondur çünkü bu bölgede kanamaya yol açabilecek çok sayıda damar bulunur. Bununla beraber omuriliğe daha fazla müdahale gerektirdiği için komplikasyon riski de oldukça yüksektir.
Boyun fıtığı cerrahisi yüksek hassasiyet gerektiren ameliyatlardandır. Beyin Cerrahisi İstanbul’un uzman ekibi hastaya en uygun operasyon tekniğini belirleyerek ameliyat riskinin azalmasına ve başarılı bir tedavi süreci yürütülmesine olanak tanıyan tecrübeye sahiptir.