Beyin Pili Ameliyatı Süreci Nasıl İlerler?

Beyin Cerrahisi İstanbul
PAYLAŞ
Beyin pili ameliyatı, nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir beyin ve sinir cerrahisi işlemidir. Bu işlem, beyindeki belirli bölgelere küçük elektrotlar yerleştirilmesi ile yapılır. Elektrotlar beyin aktivitesini düzenlemek için bir pil ile bağlanır. Derin beyin stimülasyonu, ilaçlarla veya diğer tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınamayan semptomların en aza indirilmesi için yapılır.

Beyin pili ameliyatı hakkında daha fazla bilgi alın

Beyin Pili Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Beyin pili ameliyatı da diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi riskler taşır. Ancak genellikle çok düşük olan risk oranı sayesinde çoğu hasta ameliyat sonrası normal bir hayat sürdürebilir. Ameliyat sırasında veya sonrasında enfeksiyon riski bulunur. Beyin enfeksiyonları nadir olarak gerçekleşir. Fakat gerçekleşmesi halinde çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

Ameliyat için beyin dokusu üzerinde çalışılır. Bu sebeple beyin dokusunun kanama riski vardır. Ameliyat esnasında veya sonrasında meydana gelebilecek ciddi kanamalar, beyin hasarına veya ölüme yol açabilir.

Elektrotların yerleştirilmesi işlemi sırasında, beyin dokusu veya kan damarları zarar görebilir. Bu durum, felç veya ölüme yol açabilir. Nadir durumlarda, pilde arıza meydana gelebilir. Bu durumda, cihaz değiştirilmelidir.

Ameliyat sonrası bazı hastalarda baş ağrısı, hafıza kaybı, kas zayıflığı, denge kaybı veya konuşma bozukluğu gibi sorunlar yaşanabilir. Fakat ameliyatın risk oranı oldukça düşüktür. Alanında uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirilen ameliyatlarda başarı olanı oldukça yüksektir. 

Ameliyat Sonrası Günlük Yaşama Ne Zaman Dönülür?

Derin beyin stimülasyonu sonrası, hasta genellikle birkaç gün hastanede kalır ve bu süreçte doktorlar tarafından izlenir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci de bireysel faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Ameliyat sonrası, hasta genellikle 3-5 hafta içinde normal günlük aktivitelerine dönebilir. Ancak, tamamen iyileşmek ve normal aktivitelere tamamen dönmek için birkaç ay sürebilir. İlk birkaç hafta içinde, hastanın dinlenmesi, düzenli aralıklarla fiziksel aktiviteler yapması, yeterli uyku alması ve sağlıklı bir diyet uygulaması önerilir.

Beyin pili ameliyatı sonrasında, doktorlar genellikle hastanın düzenli olarak kontroller yapmasını önerir. Hastaların kendilerini düzenli olarak kontrol etmesi, zihinsel ve fiziksel olarak faaliyetlerini değerlendirmesi gerekir. Bu kontrollerin amacı, cihazın düzgün çalıştığından emin olmak ve olası komplikasyonları izlemektir. 

Beyin Pili Ameliyatı Ağrılı Bir Ameliyat mı?

Beyin pili ameliyatı, genellikle lokal anestezi altında yapılan bir cerrahi işlemdir ve genellikle ağrısız olarak süreç tamamlanır. Ancak, hastanın ameliyat sonrası ağrı ve rahatsızlık hissetmesi de mümkündür. Ameliyat sonrası ağrı ve rahatsızlık, genellikle ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Doktorlar, hastanın rahatlaması için ağrı kesiciler ve anti-inflamatuar ilaçlar reçete edebilir. 

Beyin pili ameliyatı sonrasında, cerrahi kesinin yapıldığı bölgede hafif bir şişlik, kızarıklık ve hassasiyet hissetmeleri normaldir. Fakat aşırı ağrı, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı veya bulantı olması durumunda enfeksiyondan şüphelenilebilir. Bu semptomların görülmesi halinde acilen doktora başvurulması gerekir. 

Beyin Pili Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Beyin pili ameliyatının süresi, hastanın durumuna, cihazın yerleştirileceği bölgeye ve doktorun tecrübesine bağlı olarak değişebilir. Genellikle, beyin pili ameliyatı 3-5 saat arasında sürer.

Ameliyat sırasında, beyin pili cihazı beyin dokusuna yerleştirilir ve genellikle göğüs bölgesine uzanan ince bir tel (elektrot) tarafından beyinle bağlantı sağlanır. Cihazın yerleştirileceği bölgeye ve elektrotların sayısına bağlı olarak ameliyat süresi değişebilir.

Beyin pili ameliyatı, hastanın konforu ve güvenliği için genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle, ameliyat sonrası hasta birkaç saat gözetim altında tutulur.

Beyin Pili Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Beyin pili ameliyatı genellikle Parkinson hastalığı, tremor, distoni ve diğer nörolojik hastalıklar gibi tedavi edilemeyen ya da ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan durumlarda uygulanır. Bu nedenle, beyin pili ameliyatı için bir yaş sınırı yoktur.

Ameliyatın riskleri ve yararları dikkate alınarak, uygun adayların seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, beyin pili ameliyatı öncesinde, hastanın genel sağlık durumu, yaş, ilaç kullanımı, alerjiler, hastalık öyküsü ve diğer faktörler değerlendirilir.

Beyin pili ameliyatı ileri yaşlılarda da uygulanabilir. Ancak, yaşlı hastaların ameliyat sonrası iyileşme süreci, genç hastalara göre daha yavaş olabilir. Ameliyat sonrası komplikasyon riski daha yüksek olabilir.

Beyin Pilinin Ömrü Ne Kadar?

Beyin pili cihazlarının ömrü, cihazın tipine, hastanın kullanım alışkanlıklarına ve cihazın programlama ayarlarına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, beyin pili cihazlarının ömrü 3 ila 5 yıl arasındadır.

Beyin pili cihazları, bataryalarının tükenmesi nedeniyle yenilenmesi gerekebilir. Cihazın bataryası azaldığında, cihazın verimliliği de azalabilir ve tedavi sonuçları olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle, cihazın batarya seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve bataryanın değiştirilmesi gerekiyorsa değiştirilmesi önemlidir.

Beyin pili cihazlarının ömrü, hastanın kullanımına bağlı olarak değişebilir. Cihazın programlama ayarlarının doğru bir şekilde yapılması ve cihazın kullanımı ile ilgili talimatların takip edilmesi, cihazın ömrünü uzatabilir.

Beyin pili tedavisi hakkında videolarımızı izleyin


Beyin Cerrahinde Türkiye’nin en seçkin kadrosu
HAKKIMIZDA