Beyin Pili Ameliyatı Sonrası Yaşam

Beyin Cerrahisi İstanbul
PAYLAŞ

Beyin pili ameliyatı, Parkinson hastalığı ve motor semptomlarında etkili olan hastalıkların tedavisinde kullanılan bir müdahaledir. Ameliyat sonrası birçok hastanın motor semptomlarında olumlu sonuçlar elde ettiği belirtilir. Zorlu bir hastalık sürecinde olumlu sonuçlar sunduğu için bir nevi gençleştirme tedavisi olarak adlandırılabilir. Sürecin başarılı şekilde ilerleyebilmesi adına doktor talimatlarının dikkate alınması önemlidir.

Beyin pili ameliyatı iyileşme sürecinin daha hızlı ilerlemesi ve olası risklerin engellenebilmesi için ilk aşamada dikkatli hareket edilmelidir. Bu doğrultuda ameliyat anında açılan kesilerin yer aldığı bölgenin temiz tutulması önem taşır. Dikişler ve yaranın temiz tutulması olası bir enfeksiyon riskini de engelleyebilir. İşlem gerçekleştirilen bölgede enfeksiyon oluşması daha ciddi sorunları açığa çıkarabilir.

Enfeksiyon riskinin sonuçlarında korunmak için iyileşme sürecinin tamamlanacağı ana kadar bakım ve temizlik adımı önemsenmelidir. Ayrıca düzenli doktor kontrolü de önemlidir. Beyin pili ameliyatında sürecin kontrollü şekilde ilerlemesi için bu gibi adımlar önemli faktörlerdir. Ameliyat sonrası yaşamda da bu gibi faktörler önemli rol oynar.

İlginizi Çekebilir;

Beyin Pili Ameliyatı Sonrası İyileşme

Beyin pili ameliyatı sonrası hasta genellikle birkaç gün içerisinde taburcu edilir. Ameliyat sonrasında tam anlamıyla iyileşme adımının tamamlanması için ise biraz zaman geçmesi gerekir. İşlemin ardından yaraların iyileşmesi dahil sürecin tamamlanması için birkaç haftaya ihtiyaç duyulur. Süreç dahilinde günlük aktivitelere ne zaman geçileceğine dair açıklama doktor tarafından gerçekleştirilir. Bu durum kişinin vücut dayanıklılığı ve direncine bağlı şekilde değişebileceği için kesin bir tarih verilemez. Genellikle gerekli kontroller yapıldıktan sonra gidişata göre bir zaman aralığı belirtilebilir.

İyileşme sürecinde kişinin karşılaştığı ağrı ve semptomları da farklılık gösterir. Bazı durumlarda beyin pili ameliyatının hemen ardından kesi yerlerinde hafif ağrı oluşabilir. Hafif sızı ya da ağrı hissi süreç dahilinde normal olarak görülür. Bu durumda doktor tarafından verilmiş olan reçeteli ilaçlar kullanılabilir. Beyin pilinin programlanması da aynı şekilde doktor kontrolü ile gerçekleştirilir. Beyin pilinin programlanmasındaki amaç alınacak ilaçlara bağlılığı azaltmak ve hastalığın semptomlarının kontrol altına alınmasıdır.

Genellikle pilin programlanması adımına ameliyatın ardından geçilir. Programlama adımı semptomların istenen düzeyde kontrol edilmesi anına kadar devam eder. Hastanın pil programlama randevusuna gitmeden 12 saat önce ilaç kullanımını bırakması gerekir. Bu gereklilik programlamanın var olan semptomların azaltılma direncini artırabilmek içindir. Programlama seansları çoğunlukla semptomların istenen düzeyde gerçekleşebilmesi için 3-4 seans sürebilir.

Beyin Piline Sahip Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Beyin pili ameliyatı geçiren kişilerin düşme ve kazalara karşı dikkatli olması gerekir. Alınacak ani bir darbe pilin içerisindeki parçaların zarar görmesine sebep olabilir. Bunun sonucu olarak ise hasar gören parçaların değiştirilmesi için bir dizi ameliyat gerçekleştirilmesi gerekebilir. Aynı şekilde ani ve şiddetli sarsıntı da pillerin zarar görmesine sebep olabilir.

Havaalanı ve alışveriş merkezlerinde yer alan dedektörlerin bazı anlarda pil ayarlarında değişiklik yapabildiği belirtilir. Bu durum her zaman görülmez. Çok nadir olarak bazen cihazlardaki akımın pilin anlık kapanmasına sebep olduğu durumlara rastlanabilir. Ayrıca beyin pili dedektörden geçerken tetikleyici etki oluşturabilir. Güvenlik noktasından geçmeden önce yetkili kişilere durumu bildirmek faydalı olabilir.

Beyin pili ameliyatının ardından düzenli olarak kontrolleri gidilmesi gerekir. Bu doğrultuda doktorun gerekli gördüğü tüm randevulara katılmak önem arz eder. Bunların dışında beyin pili kullanan kişilerin karışabileceği bazı durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

·       Beyin pili takılan bölgede şişlik kızarıklık görülebilir.

·       Pil açık konumda olmasına rağmen semptomlarda rahatlama oluşmayabilir.

·       Hastalık semptomlarında olağan dışı durumlar görülebilir.

·       Elektromanyetikten kaynaklı oluşabilecek olağan dışı semptomlar gözlemlenebilir.

Yukarıda yer alan durumlardan herhangi biri ile karşılaşan kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları gerekir. 

Beyin Cerrahinde Türkiye’nin en seçkin kadrosu
HAKKIMIZDA