Beyin Cerrahisi İstanbul
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak önderliğinde, Türkiye’nin deneyimli kadrosuyla tedavi sürecinizi planlayalım.
Bel fıtığı problemlerinde en çok tercih edilen tedavi yöntemi bel fıtığı mikrocerrahisidir.

Bel fıtığı problemlerinde en çok tercih edilen tedavi yöntemi bel fıtığı mikrocerrahisidir. Mikrodiskektomi olarak da adlandırılan bu tedavi hastaların hayat kalitesinde eskiye dönüş sağlamaktadır. Fıtıklaşan diskin omur sinirine baskı yapması durumunda bacaklarda ağrı ve hissizlik, kas zayıflığı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Operasyon ile diskin fıtıklaşan bölümü, kemik ya da bağ doku çıkarılarak sinir üzerindeki baskı ortadan kaldırılır. Ameliyat birkaç küçük kesiden gerçekleştirilmektedir. Operasyonda mikroskop ya da büyüteçli ameliyat gözlüğü kullanılır.

Bel fıtığını ilerlediği durumlarda ameliyata ihtiyaç duyulmaktadır. Hastaların bir kısmı ameliyat gerekmeden de tedavi olabilmektedir. Mikrodiskektomi fizik terapi, kortizon tedavisi ve diğer ilaç tedavilerinin en az 6 - 12 hafta kadar denenip sonuç elde edilememesi durumunda tercih edilebilmektedir. Bazı motor zayıflıklarının görüldüğü durumlarda ameliyatın daha erken yapılması gerekebilmektedir

Cauda equina sendromu olan hastalarda bel fıtığı mikrocerrahisi ameliyatının hemen yapılması gerekmektedir. Bu sendrom omuriliği alt kısmında bulunan sinirlere baskı yaparak mesane ve bağırsaklarda işlev problemlerine yol açmaktadır. Cauda equina son derece nadir görülmektedir ve bel fıtığı olanların %1’inden azı bu problemi yaşamaktadır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı mikrocerrahisinde fıtıklaşan diske ulaşmak için üç farklı teknikten birisi kullanılmaktadır. Bu teknikler midline, tubular ve endoskopik mikrodiskektomidir. Geleneksel diskektomi ameliyatında sırta büyük bir kesi yapılması gerekmekteydi. Bu kesiden fıtıklaşan diskin tamamı alınırdı. Günümüzde ise gelişmiş yöntemler sayesinde neredeyse tüm omurga ameliyatları mikrodiskektomi şeklinde yapılmaktadır.

Midline yani orta hat mikro diskektomide ameliyatı gerçekleştiren hekim fıtıklaşmanın olduğu bölgeye dikine birkaç santim büyüklüğünde kesi açar omuru çevreleyen kasların kaldırılması ile disklere erişilmektedir. Katmanların birbirinden ayrı tutulması için çeşitli ekipmanlardan yararlanılır.

Tubuler mikrocerrahide ise kasa doğru bir koridor açmak için birkaç santimlik kesiden ince tüpler yerleştirilir. Bu sayede ameliyat bölgesindeki dokuya daha az rahatsızlık verilir.

Endoskopik mikrocerrahide ise ameliyat çok daha küçük bir kesiden yerleştirilir. Bu kesiden ameliyat alanının yüksek çözünürlük görüntüsünü sağlayan bir kamera ve ışık sistemi yerleştirilir. Ameliyat yerleştirilen kameradan elde edilen görüntülerle yapılır. Bu yöntem çevre dokulara en az müdahaleyi gerektiren yöntemdir.

Tercih edilen teknikten bağımsız olarak ameliyatın hedefi bellidir. Sinir kökü üzerinde baskıya ol açan disk, kemik ya da bağ dokunun alınması gerekmektedir. Bunun için laminotomi adı verilen bir yöntemle omurda küçük bir pencere açılır. Buradan sinir kökünü ve omuriliği çevreleyen duraya ulaşmak için altta yatan ligamentum flavum dokusu kenara çekilir. Sonrasında ise diskin fıtıklaşan kısmı alınarak sinir kökü üzerindeki baskısı ortadan kaldırılır.

Operasyondan önce ve bazen operasyon esnasında röntgen gibi görüntüleme tekniklerinde yararlanılmaktadır. Her ne kadar disk fıtıklaşması omurganın herhangi bir bölümünde meydana gelebilse de en çok bel bölgesinde görülmektedir.

Ortalama olarak bel fıtığı mikrocerrahisi 30 - 60 dakika kadar sürmektedir. Ancak öncesinde genel anestezi ve sonrasında uyanma süreciyle toplamda iki saati bulabilmektedir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Çoğunlukla hastalar ameliyattan sonra aynı gün içerisinde taburcu edilmektedir. Hastaların genellikle ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanması gerekmektedir. Kas güçsüzlüğü, mesane ya da bağırsak işlevinde değişiklik, aşırı ve beklenmedik sırt ya da bacak ağrısı gibi belirtiler acil tıbbi müdahale gerektirebilmektedir. Bu nedenle hastaların ve hasta yakınlarının bu belirtilere dikkat etmesi gerekir. Ameliyat mikrocerrahi yöntemlerle gerçekleştirildiği için ameliyat esnasında ya da sonrasında komplikasyon görülme riski oldukça düşüktür.

Yumuşak dokuların iyileşmesi için hastaların dinlenmesi gerekmektedir. İki haftanın sonunda birçok hasta işe dönebilecek kadar iyileşmiş hissetmektedir. Ancak ameliyat sonrası iyileşme süreci 6 hafta kadar sürebilmektedir. Bazı hastaların ameliyattan 2 - 3 hafta sonra fizik tedavi alması gerekebilmektedir.

Fizik tedavi ile hastaların karın, sırt kaslarının ve gevşek eklemlerinin güçlenmesi sağlanır. Kişilerin oturur kalkarken ya da fiziksel çaba gerektiren bir işte çalışırken dikkat etmesi ve omurilik üzerine yük bindirmemesi gerekir. Araç kullanan kişilerin ağrı ortadan kalkıncaya ve uyku haline neden olan ilaçların kullanımı sona erene kadar araç kullanmaması gerekir.

Bel fıtığı mikrocerrahisi ile fıtık problemi başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Beyin Cerrahisi İstanbul’un deneyimli ekipleri ile yeniden sağlıklı bir hayata kavuşmanız mümkün olabilmektedir.

Randevu Talep Edin
Beyin ve sinir hastalığı şüpheniz ya da teşhisiniz varsa randevu almak için zaman kaybetmeyin.
Randevu Talep Et